Jump to content

Királyi reggeli

2016. 07. 30. 17:00

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. Ugye ismerős ez a mondás? Eszerint a legkiadósabb és egyben legfontosabb étkezés a reggelinek kellene lenni?

Felpörgött világban élünk, ezért nagyon sok családban teljesen általános, hogy nem reggeliznek. Vagyis nem a klasszikus értelemben zajlik a nap legelső étkezése, miszerint összeül a család és együtt, közösen, nyugodtan elfogyasztják a reggelit. Ehelyett mindenki fut, rohan. Ráadásul nehéz összehangolni azt is, hogy mindenki jelen tudjon lenni ezen a fontos étkezésen, hiszen a családfőnek lehet már hajnalban ébrednie, készülődnie kell. A gyerekekre meg jellemző, hogy az utolsó pillanatban esnek ki az ágyból, mellőzve a reggelit is. A lelkiismeretes édesanya csomagolhat oda reggelit iskolás gyermekének, de vagy megeszi, vagy sem. A másik megoldás, hogy zsebpénzt ad gyermekének, amelyből az iskola büféjében veheti meg magának a reggelijét. Egyszóval olyan világot élünk, amikor az elméletileg legfontosabb étkezésünkre idő sem igazán jut.

A pihentető alvás nem elég ahhoz, hogy egy napot energikusan el tudjuk kezdeni, ehhez természetesen szükséges az egészséges és finom reggeli bevitele is. Sokan azonban úgy gondolnak testükre, hogy egész éjjel aludtak, pihent a szervezetük, tehát indokolatlan a reggeli is, hiszen energiát nem használtak fel, ezért bevinni sem szükséges. Valóban nem végzünk túlzott mozgást alvás közben, azonban belső szerveink ugyanúgy végzik dolgukat akkor is, amikor mi alszunk. Ehhez szükséges a szervezetnek az energiakészletét is mozgósítani.

A már fent említett mondás, a reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus elve azonban csak némileg igaz. Tényleg nem szabad megvonni a szervezettől a reggelit, azonban az csak az összes energia bevitel húsz százalékát jelenti. Már kutatásokkal is bizonyították, hogy a reggeli valóban fontos, és ez minden korosztályra érvényes. Az tudtad például, hogy a gyermekekből akár agressziót is kiválthat az éhség? Azon túl persze, hogy fáradékonyabb, és kevésbé képes odafigyelni a tanulmányokra. Ne feledkezzünk meg a kellő folyadékbevitelről sem. A reggeli elfogyasztását támogatni kell kellő folyadékbevitellel is. Gyerekek esetében kerülni kell a cukros, szénsavas üdítőitalokat.

Egy pici baba napjában nyolcszor étkezik, míg a nagyobb gyermekek számára az ötszöri étkezés a javasolt, de felnőttként is ez lenne az ideális. A tapasztalat azonban az mutatja, hogy nagyon sokan a napi háromszori étkezést sem teszik meg, nemhogy az ötöt. Az emberi szervezet nagyjából délelőtt tizenegy órakor a legaktívabb, ekkor jelentős energiát éget el szervezetünk. Azonban ha nem történt energia bevitele, akkor az anyagcserénk lelassul, leeshet a vércukor szintünk, fáradtabbak leszünk.

(Forrás: nutritionsecrets.com, livinforlifestyle.com/képek)