Jump to content

Homeopátia, avagy a placebo érvényesülése?

2016. 07. 28. 19:00

Bármilyen egészségesen és tudatosan élünk, egy megfázás, egy nátha vagy influenza nem kerül el. Amikor mégis elkap valami nyavalya, azt megpróbáljuk otthoni keretek között gyógyítani különböző gyógyszernek nem minősülő termékkel.

Nincs annál nagyobb kín, amikor egy amúgy szuper napot tönkre tesz egy kínzó fej- vagy fogfájás. Megkeseríti az életünket a torokfájás, a bedugult orr. Milyen hálásak vagyunk, ha a kellemetlenség, a fájdalom enyhül. Manapság nagyon sokan fájdalomra, akár már az enyhébbre is, fájdalomcsillapítót kapkodunk be. A fájdalom felőröli az ember akaratát és erejét. Ahhoz azonban, hogy felvegyük a harcot a betegségekkel és a fájdalommal, éppen erre az erőre van szükségünk. A fájdalom elnyomása érdekében a legegyszerűbb és leggyorsabb út a fájdalomcsillapítókon keresztül vezet. Nem is sokat teketóriázunk, nem mérlegelünk sok esetben, hogy indokolt-e a gyógyszer bevétele vagy sem. Manapság már minden egészségügyi problémára gyógyszert írnak fel az orvosok, amelyek elnyomással gyógyítanak.

Az internet használatával a világ nagyon kitágult, bárkinek elérhető bármi, így a laikusok hozzájuthatnak olyan információkhoz is, amelyek nem a valóságot és nem az igazságot tartalmazzák.

A holisztikus gyógymódok egyike a homeopátia, amelyet nagyon sok oldalról támadnak. Ez az a gyógymód, amely egyszerre kezeli a személy fizikai és szellemi állapotát is. A homeopátia hívei azt vallják, hogy az ilyen termékek az ember életerejére hat igazán. Ez a nagyon vitatott gyógyítási mód egy sajátos kezelési módot jelent, amelyben a főszereplő maga az ember, az individuum. Nem is a szervezetet és annak betegségeit gyógyítja, hanem az emberi szervezet öngyógyító mechanizmusára hat, azt segíti. Támogatja, hogy az egyén lelki és testi egyensúlya helyrebillenjen. A homeopátiás módszer alapja az, hogy az az anyag, amely az egészséges ember esetében betegséget vált ki, az hígított formában a beteg személy esetében alkalmazva gyógyulást eredményez.

Vannak hívei és persze vannak a szkeptikusok, akik azt várják, hogy konkrét bizonyítékokat mutassanak be a homeopátiás szerek hatását illetően. Nem csak a placebohatásra épülnek ezek a készítmények? A szkeptikusok azt gondolják, hogy a homeopátiás módszer lényege az, hogy a homeopátiás szakember feladata szerint minél többet beszéljen a páciensével, amely során a beteg és orvosa között különös kapcsolat alakul ki. A betegben olyan hit alakul ki, amely a kezelés hatékonyságát növeli, a pozitív hozzáállás és a hit által akár az öngyógyulás folyamata is bekövetkezik. A homeopátiás készítmények gyakran olyan nagy hígításúak, hogy azt elemezve nem sokkal térnek el a víztől.

A betegséggel, fájdalommal élők életében mit sem számítana az, hogy mit vesznek be, ha tartós gyógyulást, egészséget eredményez.

(Forrás: guidehomeo.com, lagranepoca.com/képek)