Jump to content

A földevés létező emberek és állatok számára is

2016. 07. 19. 19:00

Annyiféle diéta és étrend közül válogathat a fogyni kívánó, az egészséges szervezetért küzdő ember, hogy akár el is lehet veszni ezek között. Némelyik szinte agyamentnek tűnik, de az biztos, hogy ha hírverést kap, akkor követőkre találhat. Létezik a földevés, amely az emberek között nem általános, de az állatok körében igen.

Ma már vannak a világban olyan éttermek, ahol a menü íncsiklandó föld. Igen, jól olvasod. Az ételeket megbolondítják egy kis talajjal is, mert egészséges és tápláló, kiváló méregtelenítő. Az állatvilágban is megfigyelhető, hogy az emlősök, a madarak is esznek földet. Ennek a jelenségnek az a magyarázata, hogy a föld evéséből tudják az állatok kinyerni azt az ásványi anyagot, amely szükséges a szervezetük számára. A tápanyagigénynek függvénye az állat életkora, egészségi állapota, de függ az évszaktól, a környezet adta lehetőségektől is. A nátriumhiányos környezetben élő állatok számára fontos a föld fogyasztása, hiszen onnan nyerik ki azt, amelyből hiányt szenved szervezetük. A földevés, vagyis a geophagia (geofágia) nemcsak az állatok körében ismert jelenség, hanem a Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában élő egyes törzsek számára is alkalmazott gyógymód. A föld fogyasztásával ugyanis a vérszegénységet és a véralvadás zavarait kezelik sajátos módon. Az emberek évszázadokkal ezelőtt felismerték azt, hogy bizonyos ásványi anyagokat nem képesek megfelelő mennyiségben beszerezni élelmeik fogyasztával, ám a földevéssel helyre állhat szervezetük egyensúlya. Habár vizsgálatokkal egyáltalán nem igazolták a földevés jótékony hatását, ugyanis csak korlátozottan képes a föld pótolni a hiányzó anyagokat a szervezetben. Sőt a talaj elfogyasztása és annak felszívódása még csak felerősítheti a tápanyaghiányt. Másik lehetséges magyarázat a geophagia létezésére a méregtelenítés. Egy papagájfaj ugyanis magokat fogyaszt és mellé agyagot is lenyel. A kutatók feltételezése az, hogy a magok, gyümölcsök által a szervezetbe jutott mérgező anyagokat az agyaggal semlegesítik a madarak.

A denevérek között is megfigyelték azt, hogy előszeretettel keresték fel az agyaglelőhelyeket. Vizsgálódásaik során az is kiderült, hogy az agyagot fogyasztó denevérek nagy része vagy vemhes volt, vagy pedig kicsinyeit nevelő, szoptató állat. Valószínűleg ez esetben is a méregtelenítésben játszik nagy szerepet az agyag elfogyasztása. Azt is megfigyelték, hogy azok az emberi törzsek, amelyek nem vetik meg a földevést, közöttük is leginkább a várandós nők fogyasztják a földet. A megnövekedett kalcium igényt a földből fedezik, valamint a hányinger és hányás ellenszere is lehet. A nyugati társadalomban azonban a földevés magatartászavarra, táplálkozási zavarra utal.

(Forrás: edgyplate.com, rantlifestyle.com/képek)