Jump to content

6 dolog, ami befolyásolja a menstruációdat

2016. 07. 14. 11:37

Ha késik, össze-vissza jön meg, esetleg kimarad a menstruációd, nem kell rögtön terhességre vagy komolyabb problémára gondolni. Természetesen ilyen esetben mindig érdemes felkeresned a nőgyógyászod, de addig se pánikolj, inkább gondold végig, hogy az életedben jelen vannak-e az alábbi dolgok, melyek mind hatással lehetnek a havi vérzésedre!

Változások

Néhányan imádják, ha mindig változnak körülöttük a dolgok, míg másokat teljesen megvisel a legapróbb törés is a napi rutinjukban. Ha munkahelyet váltottál, új helyre költöztél, sokat utaztál mostanában, vagy valamiért teljesen megváltozott az életed, ne lepődj meg, ha össze-vissza jön meg – a változások is hatással lehetnek a ciklusodra. Ilyenkor adj néhány hónapot a testednek, hogy alkalmazkodjon az új helyzethez!

Súlykérdés

A testsúly ingadozása szinte minden nőt érint – egy kiló itt, két kiló ott, néha egy kicsit elcsábulsz, néha pedig szigorúbbra fogod a diétát. A testsúly és annak változása a menstruációdra is kihat, hiszen közvetlenül az ösztrogénszintet befolyásolja. Ha túlsúlyos vagy, akkor extrém esetben a tested sokkal több ösztrogént termelhet, így a menstruációd akár ki is maradhat. Ellenkező esetben – nagyobb fogyás után – előfordulhat, hogy túl kevés az ösztrogén, ami szintén zavarokat okozhat.

Dohányzás

A dohányzás nem csak a bőrödnek és a belső szerveidnek okoz problémákat, de a menstruációdat is befolyásolhatja. Egy 2014-es ausztrál kutatás kimutatta, hogy megkérdezett nők közül a dohányosoknak sokkal erősebbek voltak a menstruációs görcseik, mint azoknak, akik sosem dohányoztak. Persze ez egy ördögi kör, hiszen minél jobban görcsölsz, annál többet cigiznél, de légy erős, mert csak rosszabbat teszel megadnak, ha rágyújtasz!

Alkohol

Egy pohár vörösbornak még pozitív hatása is van a menstruációd alatt, ha azonban túl sokat iszol, vagy rendszeresen fogyasztasz alkoholt, az teljesen felboríthatja a hormonháztartásod, és a menstruációd is megváltozhat tőle. A piros napok alatt próbáld tartani a mértéket, ha pedig mégis becsúszik egy görbe este, nem árt egy kisbelső tisztítást végezni.

Túl sok edzés

Bár az edzés nagyon hasznos, a túlzásba vitt testmozgás komoly zavart okozhat a hormonháztartásodban. Drasztikus mértékben csökkentheti ugyanis az ösztrogénszintet, ami – ahogy korábban is említettük – akár a menstruációd elmaradását is okozhatja.

Gyógyszerek

Az teljesen normális, hogy a fogamzásgátló tabletták befolyásolják a menstruációdat, hiszen erre találták ki őket. Arról viszont kevesen tudnak, hogy egyéb gyógyszerek is hatással lehetnek a ciklusra – az antidepresszánsok, a vérnyomáscsökkentők, akemoterápiás vagy allergiára szedett gyógyszerek ugyanúgy befolyásolhatják a menzeszed.

(Forrás: divany.hu)