Jump to content

Tojás nyersen? Legyen gyomrod hozzá

2016. 07. 11. 17:00

A tojás alapvető élelmiszerünk. Mondtak már róla rosszat és jót, de tény, hogy nagyon sok ételünkhöz és már nagyon régóta beletesszük. Ez a természetes étel kiváló tápanyagunk, amelyet külön sütve, főzve, máshoz adagolva, vagy nyersen is fogyasztható.

A nyers tojás fogyasztása nem túl általános, sokan viszolyognak még annak a gondolatától is. A nyers tojásban azonban sokkal több antioxidáns található, mint mondjuk egy almában. Nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás, amely biztosít kellő fehérjét és zsírt is szervezetünk számára. Az átlagos méretű tojás annyi szeléniumot tartalmaz, amely szinte az egész napi mennyiséget tartalmazza, amelyre szükségünk van.

A nyers tojás fogyasztása belefér a kétezer kalóriás étrendbe is, ráadásul a nyers tojás olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, amely az izomszöveteket erősíti, növeli. A vörösvérsejt termelést serkentő B2-vitamin egy tojással fedezhető. A tojás az egyik olyan étel, amelyik a kilenc (azaz az összes) aminosavat tartalmazza.

A tojás gazdag Omega-3 zsírsavakban, B12-vitaminban. A B12-vitamin fontos ahhoz, hogy az agyunk megfelelően működjön. Ennek a vitaminnak a hiánya agysorvadáshoz vezethet, sőt az Alzheimer-kór és más agyi betegségek okozója is lehet. Az Omega-3 zsírsavak szintén az agy megfelelő működését segítik.

A nyers tojás olyan anyagokat is tartalmaz, amely a szem egészsége érdekében is hatásos lehet, hiszen véd a hályogok kialakulása ellen és a sárgafolt sorvadását is meggátolhatja.

Mivel a körmeink és a haj is fehérjékből épül fel, a tojás fehérjetartalma pedig igen magas, így a tojás külső alkalmazása kiváló pakolásként az arcra és a hajra is. Ha bőrünket fiatalítani, egészségessé kívánjuk tenni, csak törjünk fel egy egész tojást, keverjük habosra, vigyük fel a megtisztított arcbőrre. Negyed órás száradás után csak le kell mosni. A nyers tojás sárgájából készíthetünk hajpakolást, a habbá vert tojásfehérje a szemhéjra kenve megemeli azt.

Az új kimutatások azt is bizonyították, hogy a tojás fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Fogyasztásával megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek is.

Egyáltalán nem mindenki szereti nyersen fogyasztani ezt az alapanyagot, ám ha a tojást megsütjük vagy megfőzzük, akkor legalább ötven százalékkal csökkennek antioxidáns tulajdonságai. Azonban van veszélyes is a tojás nyers fogyasztásának, főleg a nyári időszakban, hiszen számolni kell a szalmonellafertőzés veszélyével.

A nyers tojás fogyasztása sokaknak nem vágyálma, de lehetséges, hogy turmixitalokhoz keverve, már sokkal jobb állagú ahhoz, hogy fogyasszuk.

(Forrás: nourishingourchildren.wordpress.com, news.com.au/képek)