Jump to content

Miről ismered fel vakbélgyulladást?

2016. 06. 21. 17:00

Hasfájást számos dolog előidézhet. Egy meleg zuhany, pihenés, diéta, végső esetben a gyógyszer megoldást jelenthet a kínok enyhítésére. Ha ezek ellenére sem múlik a fájdalom, akkor gyakran első gondolatunk a vakbélgyulladás lehetősége.

A vakbélgyulladás a lakosság 5-10%-át érintő, gyakori betegség és a vakbélműtétek a leggyakoribbak közé tartoznak. A köznyelv csak úgy nevezi ezt a betegséget, hogy vakbélgyulladás, orvosi nevén appendicitis. Tudni érdemes, hogy nem a vakbél gyullad be, hanem a féregnyúlvány. Ez nem más, mint egy nagyjából 10 centiméteres kis tasak, amely a vakbélből nyúlik ki és vakon végződik. Hasonlít egy kesztyű ujjához. A gyulladás fájdalommal jár. Csakhogy a tünetek, a panaszok észlelésekor nem biztos, hogy rosszra gondolunk. Sokszor olyan tüneteket észlelnek a betegek, amelyek másra utalhatnak. Ha azonban szétrobban a gyulladt féregnyúlvány, nagy bajba kerülhet a beteg, életveszélyes állapot.

Vannak tünetek, amelyek a vakbélgyulladásra utalhatnak, az egyik ilyen a hőemelkedés, hidegrázás és közben erős hasi panasz. A vakbélgyulladás során sokszor jelentkezik a fájdalom a has alsó felén, a köldök tájékán. Másik tünet lehet az étvágytalanság, a hányinger és a hányás is. Megvan az esély arra, hogy az enyhébb hasfájás rövid időn belül elmúlik, az étvágy is visszajön, de ha rosszabbodik a beteg állapota, komolyodik az alhasi panasz és hányás, hasmenés is tapasztalható, akkor egyre biztosabb diagnózis lehet a vakbélgyulladás.

Egyáltalán nem mindenkinél jelentkeznek egyformán a tünetek, amelyek a féregnyúlvány heveny gyulladására utalnak. Van, aki felpuffad, olyan érzése lehet, mintha túlságosan teleette volna magát, másoknak nem fáj a hasuk csak nyomás hatására. Arra is volt már példa, hogy egy egészen más beavatkozást hajtottak végre egy betegen, amikor kiderült, hogy vakbélgyulladása is volt, ám arról nem tudott, mert nem volt semmilyen fájdalma.

A vakbélgyulladást leginkább az okozza, hogy a féregnyúlvány nyílása elzáródik, így kezdődik a gyulladás. A féregnyúlványban megrekedhet egy mag, növényi rost, amely elzárja az utat, de az elzáródást okozhatja daganat vagy nyirokszövet duzzanata is. Ha nem kezelik a gyulladt féregnyúlványt, néhány nap alatt elhal az a szövetrész és a résen keresztül a béltartalom a hasüregbe kerülhet, amely hashártyagyulladást okozhat. A vér pedig viszi tovább a fertőzést.

A vakbélgyulladás gyanújával végzett operációk mindennaposak. Ma már laporoszkópiás eljárást részesítik előnybe, vagyis csak néhány apró bemetszést ejtenek a betegen. Egyre elképzelhetőbb, hogy többen meg fogják úszni még az ilyen beavatkozást is, esetükben lehetségessé fog válni az antibiotikumos kezelés is.

(Forrás: medscape.com, nethealthbook.com/képek)