Jump to content

A szociális fóbia magányossá tesz

2016. 06. 13. 17:00

Emlékszel még az iskolai felelésekre? A számonkérés történhet szóban és írásban, és a gyerekek egy része sokkal nyugodtabb, ha meg sem kell szólalnia, hanem a papírra kell leírnia tudását. Mások inkább szóban tudják igazán kifejezni magukat.

A felelés több diáknak okoz rémálmot. Izzadás, hebegés-habogás, akár dadogás jellemzi azt a diákot, embert, és mintha kiürülne arra a kis időre agya. A jobbik esetben legalább el tudja kezdeni a beszédet, a felelést, és akár bele is jöhet. Rosszabb esetben azonban egyszerűen semmit nem tud felidézni, teljesen leblokkol. Legtöbbünk élt már meg hasonlókat. Ezekben a kellemetlen pillanatokban arra vágyunk, hogy csak lenne már vége. Úgy tűnik, mintha semmit nem tanultunk volna az órára, pedig ez a szociális félelem megnyilvánulása.

Nem egyedi eset ez, az ilyen fajta félelmet produkáló emberek többen vannak, ráadásul a nemek megoszlását tekintve nagyjából fele-fele arányban találhatók nők és férfiak. A szociális fóbiában szenvedőknek rémálom többek előtt beszélni, felszólalni, ezt az ilyen gyerekek szívesebben választják az írásbeli számadást, ha van választási lehetőségük. Nem csak a tömeg előtti beszéd okozhat izzasztó helyzetet, némelyek attól érzik kényelmetlenül magukat, ha mások előtt kell enniük, vagy írniuk. Ilyen félelme mindenkinek volt már, de egyesek ezt nagyon intenzíven és sűrűn élik meg, ráadásul nagyon sok helyzetben. Ez azzal jár, hogy maximálisan igyekeznek az olyan helyzeteket elkerülni, ahol kérdezhetik és válaszolnia kell, ahol nézik, hogy eszik, stb. A szociális fóbiások kerülik a társaságot, a társas kapcsolatokat. Akiknél ez már kórosabb szintű fóbia, azok szívesen vonulnak félre, szívesen töltik magukban idejüket.

Mindenkinek fontosak mások visszajelzései saját magáról. Amióta az ember gondolkodik, azóta számít, hogy másoknak megfeleljen. Ha valaki azt érzi, hogy a másik ember szociálisan dominánsabb, akkor kerüli a szemkontaktust, lényegében behódol, mint az állatok között is lenni szokott. A legtöbben abba a kategóriába tartozunk, akik csak egy bizonyos helyzetben érzik rosszul magunkat, és feszengünk. A szociális fóbia azt jelenti, hogy annak elszenvedője saját magát, az értékeit nagyon alacsony szintűnek tartja. Amíg mások szebbek, okosabbak, jobbak, addig ő ügyetlen, csúnya, buta. A szociális fóbiában szenvedő személy, szinte minden élethelyzetben lát valami félelmet, amitől szorong, izzad, kellemetlenül érzi magát.

Bennünket is érinthet, gyermekeink életében egész korán jelentkezhet, ezért fel kell ismerni.

(Forrás: medicalnewstoday.com, mental.healthguru.com/képek; youtube.com/videó)