Jump to content

Kreatív időskor

2016. 06. 03. 17:00

Amikor aktívan dolgozik valaki, de már közeleg a nyugdíjazásának ideje, akkor gondolatban játszadozik azzal, hogy majd mit fog kezdeni a temérdek idejével. Van, aki alig várja ezt az időszakot, másik pedig rettegnek attól, hogy ez egyszer bekövetkezik.

Akinek fiatalabb korában, aktív dolgozóként is van hobbija, szeret kertészkedni, állatokkal foglalkozni, hímezni, bármi, ami kreatív, ami elfoglalja az embert, sokkal valószínűbb, hogy nyugdíjas évei alatt is feltalálja magát. Hazánkban mégis az a jellemző, hogy tragédiaként élik meg a nyugdíjazásukat az emberek. Az idő beosztása, a tömérdek szabadidő hasznos eltöltésének gondja mellett a szűkös anyagiaktól is tartanak.

A nyugdíjazás előtti időkben, amikor már kellően kidolgozta magát az ember, felnevelte gyermekeit, kiépítette egzisztenciáját, és végre élvezhetné azt, amit megérdemel, gyakran tervezgetnek nagy megvalósítandó célokat. A kreatív emberek még a nyugdíjas kor elérése után is sokkal könnyebben kezdtek új életet. Nem ritka az sem, hogy olyan területen is kipróbálják magukat, amelyet korábban csak tervezgettek. A jóval több szabadidő, esetleg a spórolt pénz olyanra ad lehetőséget, amelyet régen ki szeretett volna próbálni, meg akart valósítani.

\"\"

Azok az idősek, akik kreatívak, azt tapasztalták, hogy rugalmasabban állnak a világ történéseihez, nyitottabbak, optimistábban kezelnek nehezebb helyzeteket és ehhez mérten állnak hozzá a feladatokhoz is. A kreatív idősek kellemes érzéssel tekintenek vissza addigi életükre, de az nagy törést okozhat életükben, ha a korábbi pozícióhoz, munkához hasonlatos tevékenységet nem találnak maguknak nyugdíjas korukra. Természetesen a biztonságos anyagi lét feltétele annak, hogy az idős személy kreativitását megcsillantathassa.

Az időskori életszemléletre nagy hatással az életkörülmény, a családi állapot és az iskolázottság is. A kreativitást nagyban segíti, ha az idős ember boldog házasságban él, vagy élt. Még ha el is veszítette idő közben házastársát, de amíg élt a párja, az boldog kapcsolat volt, megnyilvánul az idősek életminőségén és szemléletén is.

A nyugdíjazás mindenképp törést jelent az idős ember életében, ha azonban átmenetet tud biztosítani saját maga és környezete is ahhoz, hogy megszokja gondolatban is a nyugdíjazását, akkor sokkal könnyebben megtalálja majd számítását az új életében.

(Forrás: theguardian.com, lerablog.org/képek)