Jump to content

Borsmenta kell a testnek és a léleknek

2016. 05. 17. 17:00

Nem biztos, hogy fogyni szeretnénk, de tisztítókúrának akkor is alá vetjük magunkat évente néhány alkalommal. Ehhez néha csak vizet használunk, máskor különleges gyógynövényeket fogyasztunk. Gondoltál már a borsmentára?

Van egy évelő növény, amely az ajakosvirágúak családjába tartozik. Íze mentolos, kellemes, és a növény levelének forrázásából nyerjük a finom teát. Már az ókorban felismerték azt a hatását, hogy milyen jót tesz az emésztésnek, fokozza az étvágyat is. Az ókori görögök a lakomák után előszeretettel rágcsáltak borsmenta ágakat. Nemcsak friss leheletet biztosított, de serkentette az emésztést is.

Borsmenta tea

Epehajtó hatása miatt segít az emésztési problémák megoldásában. Sokaknak okoz gondot a felfúvódás, de a borsmenta ebben is segíteni tud, emellett pedig a hányingert és a görcsöket is enyhíti. Gondoltad volna, hogy a fejfájást is képes megszüntetni? Sőt fertőtleníti a szájüreget, na és persze kellemes mentolos leheletet biztosít. Megfázás esetén sikeresen megszabadít a kellemetlen orrdugulástól és a köhögéstől is. Aki rendszertelen menstruációval küzd, számára természetes megoldást jelenthet a borsmenta.

Annyira hatékony az emésztés serkentésében, hogy fogyókúrához is használják. Ha tehát plusz kilók vannak rajtad, és meg szeretnél szabadulni tőle, akkor igazán nagyon fogsz örülni, ha a borsmentát hívod ehhez a segítségedre. Mint már többször említettük, felpörgeti az anyagcserét, és a legjobb, hogy ha szervezetedben valamilyen gyulladás van, azt is megszünteti. Nem mindenki gyomra bírja a borsmentát, van, aki érzékenyebb erre. Semmi gond, akkor egy kis kamillával lágyítható. Ha fogyni, salaktalanítani, emésztést helyreállítani, gyulladást csökkenteni szeretnél a szervezetedben, akkor naponta reggel és este fogyassz borsmenta teát. Ha fáj a fejed, hasi vagy menstruációs görcsök kínoznak, akkor a borsmenta tea helyett alkalmazd inkább az illóolaját, amelyből néhány cseppet csepegtetsz vízbe és vagy borogatásként használod, vagy pedig a kényes pontot bedörzsölöd vele.

Vehetsz borsmentás fürdőt is, izomlazító hatása miatt kiváló. Három liter vizet forralj fel, ötven gramm borsmenta levelet forráz le vele, hagyd állni, majd öntsd a fürdővízhez. Kiváló otthoni lazító módszer.

(Forrás: wisegeek.com, fitnesskites.com/képek)