Jump to content

Az elszólás mélyről jövő gondolat

2016. 04. 09. 17:00

Beszélgetésink során olyan kényes helyzetekbe keveredhetünk, amelyeknek akár komoly következményei lehetnek. Freudi elszólásnak is szokták nevezni azt, amikor nem azt mondjuk, amit szeretnénk.

Jellegzetes freudi elszólás pillanat, amelyik filmben is feltűnik akkor, amikor a meghitt szerelmi mozzanatot megtöri egy rosszkor és rossz helyen kimondott idegen név. A kapcsolat végét is jelentheti, ha a férfi, a karjában tartott hölgy keresztneve helyett egy másikét súgja a fülébe. Ilyen freudi elszólások sokat árthatnak az embernek.

Az osztrák pszichológus, Sigmund Freud szerint az ilyen nyelvbotlások a mélyen bennünk lakozó, eltemetett gondolatokból, vágyakból fakadnak. A legváratlanabb pillanatban azonban a felszínre törnek. Freud gyűjtötte az ilyen elszólásokat és elemezte is azokat.

A freudi elszólás hallatán legtöbbünk olyan szexuális töltetű mondatokra gondolnak, amelybe akár bele is pirulhatunk. A nyelvbotlások félelmeket, szorongásokat hozhatnak felszínre, amelyeket pedig éppen, hogy el akarnánk magunk és mások elől is rejteni. Aztán egy beszélgetés során váratlanul felszínre tör belőlünk és igencsak kínos helyzetet tud idézni. Minél inkább azon fáradozunk, hogy ezt magunkba temessük, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy megmutatja magát. Valóban sokszor sikamlós tartalmú lehet egy freudi elszólás, ám az elszólás hátterében nem csak szexuális szorongás állhat.

Az elszólás kiváltó oka lehet, hogy egy külső hatás miatt egy emlékkép ugrik be, amelyet szóban ki is fejezünk. Oka lehet a szorongás is, amikor valamit minden áron a felszín alá szeretnénk nyomni, de a szorongás dolgozik bennünk, és ki is bukik. A körülöttünk lévő világból is fogadunk be információkat. Hiába koncentrálunk egy valakire, vagy valamire, ha a közelben más ingerek is érnek, azok átszivároghatnak gondolatainkba, és bekerülnek mondatainkba akaratlanul is.

Az elszólás kellemetlen helyzeteket teremthet annak, akinek a száján kicsúszik egy freudi elszólás, mert olyat mond ki, amit egyáltalán nem akart mással megosztani. Az igazi freudi elszóláshoz hasonlatos jelenségek léteznek, de az elhangzás körülményeit és következményeit megvizsgálva kiderül, hogy mikor freudi egy elszólás. Ha az elszóláskor annak kimondója igazán zavarba jön, akkor freudi elszólásról beszélünk.

(Forrás: dreamtemplate.com, penher.com/képek)