Jump to content

Pihend ki, mert szövődmény lesz a vége

2016. 02. 19. 18:00

Ha egyszer az influenza elér, legyűr, maga alá temet. Egy egyszerű nátha is járhat kellemetlenségekkel, fájdalommal, és azt legtöbbször lábon is kihordjuk. A nátha tünetei sem kellemesek, de hamarabb leküzdjük, ám az influenza…az más!

Az influenzát nem elég gyógykezelni, azt minden esetben szükséges kipihenni, kifeküdni. A védőoltástól nagyon sokan tartanak, ám többen nem engedhetik meg maguknak a munkahelyről való kimaradást. Az influenza azonban cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés, egy tüsszentéssel szétszórható és megbetegíthető a közösség akár minden tagja. Így már nem csak a vírust terjesztő a beteg, hanem megfertőzhet másokat is. Az influenza annyira legyengítheti az embert, hogy szó szerint még az ágyban fekvés is fájdalmas lehet, nemhogy lábon kihordva dolgozni.

Habár kezdetben, első tüneteként az influenza hasonlít egy egyszerű megfázáshoz, de ha a tünetek erősödnek, orvos is megállapítja a vírus jelenlétét a szervezetben, akkor érdemes a tanácsára hallgatni és otthon lábadozni. Fontos, hogy odafigyelj magadra, ugyanis ha nem pihened ki, akkor súlyos szövődmények formájában jelentkeznek további bajok. Könnyen előfordulhat, hogy a nem rendesen kipihent influenza olyan szövődményeket hagy maga után, amely sokkal több időre táppénzre, betegágyra, esetleg kórházi kezelésre kényszerít. Hogy melyek lehetnek ezek a szövődmények?

A legtöbben tudják, hogy az egyik nagyon súlyos influenza után szövődmény lehet a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás. Az influenzás megbetegedésnek köszönhetően az ember immunrendszere meggyengült, így nem képes más kórokozók ellen sem megfelelően védekezni. A gyengébb tüdőt hamarabb megtámadhatják a baktériumok. A tüdőgyulladás az influenza leggyakoribb és egyben legsúlyosabb szövődménye is, amely nehéz, kapkodó légzéssel, mellkasi- és hát fájdalmával, lázzal, köhögéssel társul. A tüdőgyulladás annyira nem gyerekjáték, hogy olykor halálos is lehet. Azért is muszáj kipihenni az influenzát, mert sokak érzik a tüdőgyulladás jeleit magukon, de azok annyira viselhetők, hogy kezelés nélkül gyógyulnak fel, ám a tüdő nem biztos, hogy teljesen felépül. Orvosi vizsgálat és kezelés nélkül súlyosbodhat a tüdőgyulladás, ezért mindenképp doktorhoz kell fordulni. Ha nem igényel kórházi ellátást a tüdőgyulladás, akkor megfelelő készítményekkel otthon lehet gyógyulni.

Az influenza nem halálos szövődménye lehet a homlok- és melléküreg gyulladása, valamint a középfülgyulladás is. Azonban felléphetnek olyan más komoly szövődmények is, mint az agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, agyi keringési zavar, krónikus hörghurut.

(Forrás: md-health.com/kép)