Jump to content

A könnyebb gyomor érdekében

2015. 12. 25. 17:00

Megfázásos, meghűléses időszakot élünk. Az enyhe idő kedvez a kórokozók terjedésének, ezért sokan köhögnek, fájlalják a torkukat, nem érzik jól magukat. Ha pedig nem ilyen gondokkal küszködünk, akkor bizony lehet, hogy az ünnepi lakomák ülik meg a gyomrunkat.

Él hazánkban egy idős férfi, nemes egyszerűséggel csak a füvesembernek hívják. Valóban az, mert olyan tudása van a gyógynövényekről, amely keveseknek. Ismerik és tudják, hogy melyik növény milyen hatással van az emberi szervezetre. Ami még jobb, hogy ezt igyekszik tovább is adni minden embernek, aki erre kíváncsi.
A gyógynövények begyűjtése, hogy a növény melyik részét lehet hasznosítani, ismeretet kíván. Az sem mindegy, hogy milyen növényt szedünk le, de még annak főzete sem elhanyagolható. A gyógyteák elkészítésének módja van. Bármilyen panaszra szeretnénk teát fogyasztani, a gyógynövényből egy csapott teáskanálnyit szükséges leforrázni 2-5 deciliter vízzel. Hogy a hatóanyagok kioldódjanak a vízben, legalább negyed órát pihentetni kell úgy, hogy fedővel letakarjuk a csészét. Amint kiázott a gyógynövény, le kell szűrni és étkezés előtt érdemes elfogyasztani, ha van rá mód.

Ebben az időszakban vendégségből, vendégségbe jár az ember, ha pedig nem mi megyünk, az azért lehet, mert hozzánk jönnek. A vendégeskedés és a vendéglátás bőséges ünnepi menüsort is jelent. Ínyenc falatok, levesek, sültek, édességek, disznótoros húsok. Csupa olyan, amely megterheli a gyomrunkat. Sokszor ideje sincs megemészteni egy adagot a gyomornak, már megint enni kell. Mint a teli hordó, úgy érzi magát az ember. Sokan kapnak be ilyenkor vény nélkül kapható puffadást enyhítő, emésztést segítő tablettákat. Mások inkább a természetből nyert főzetekkel kívánják kínjaikat csillapítani. Egy gyógynövényből, vagy azok keverékéből álló tea sokat tud segíteni az emésztés felgyorsításában.
A túlterhelt gyomor segítségére lehet, ha rozmaringlevélből, korianderből és citromfű elegyéből készítesz teát magad vagy családtagod részére. A rozmaringnak olyan jó hatása van, hogy oldja a gyomorban fellépő görcsöket, és epehajtó hatású is. A koriander megszünteti a puffadást, míg a citromfű csökkenti a túltermelődött gyomorsav mennyiségét, és szintén görcsoldó.
A hasfájós babáknak is szoktak köménymag teát adni, és hasfájós felnőtteknek is kiváló lehet. A köménymag a nehéz emésztéssel járó kínokat enyhíti, csökkenti a puffadást, és megszünteti a bélgörcsöket, szélhajtó hatású is. Ha a köményt még kamillával, ánizzsal és borsmentával kevered, igazán jót teszel magadnak, ha gyomorgörcsök kínoznak. A kömény mellett a kamilla köztudottan fertőtlenít és oldja a görcsöket, az ánizs és a borsmenta kellemes ízt biztosít a teának.
Amikor igazi kínt él át az ember egy gyomorrontásnak köszönhetően, akkor sem kell a patikába rohanni. Kömény, bazsalikom és menta szükséges ehhez a teához. Az első két összetevő szinte biztosan minden jobban felszerelt konyha alaptartozéka. Ha menta nincs otthon, akkor sem kell kétségbe esni, kihagyható, de segít helyrehozni a gyomorműködést. A kömény hatásáról már írtunk, a bazsalikom enyhíti a gyomorrontást úgy, hogy segíti a gázképződést, így hamarabb megszabadulhatunk a püffedés érzésétől.

(Kép forrása: express.co.uk)