Jump to content

Szeretem, nem szeretem ünnepnapok

2015. 12. 24. 20:00

A meghitt, közös karácsonyozás sokak vágya. Olyanoké, akik valamilyen oknál fogva egyedül kénytelenek eltölteni az ünnepnapokat. Ezek is ugyanolyan napok, mint az összes többi, hajnalban kel a nap, este nyugszik. Mégis annyira más, nagy jelentőséget tulajdonítunk nekik.

A karácsony is nagyon más lehet, családonként más hagyományok, szokások lépnek életbe.
A tradicionális karácsonyt élik a legtöbben, amely azt jelenti, hogy a család tagjai összegyűlnek, és mielőtt még az ünnepi vacsorához hozzáfognának, mindenki lelkesen bontogatja a neki szánt ajándékot. Ezután ülnek neki a több fogásból álló ünnepi menüsornak. Koccannak a tányéron az evőeszközök, és koccannak a poharak is. Több helyen ez az az ünnep, amelyen biztos, hogy mindenki igyekszik megjelenni.
Egyes családokban a karácsony egyenesen arányos a mértéktelen étel- és italfogyasztással. A hedonista szemlélet hívői az evésben látják az ünnep szépségét.
Vannak olyan családok, ahol nem él a Jézuska és a Mikulás ajándékosztásával való hitegetés. Megünneplik a karácsonyt a maguk módján, de számukra ez a nap is ugyanolyan, mint az összes többi.
Egyesek pedig a fent sorolt hármat gyúrják saját formájukra, igény szerint csípnek mindenkiből egy-egy darabot, és alakítják sajátjukká.

Egy biztos, mondhatni kivétel nélkül mindenki megünnepli a karácsonyt. Általánosságban elmondható, hogy erre az ünnepre nagyon odafigyelünk, és nagy feneket kerítünk neki. Fejben eldől az egész munkamenet, amely már a karácsonyt megelőző hetekben elkezdődhet. Ha azonban ez az elméletben jól felépített koreográfia összedőlni látszik, az kockázattal is jár. Pedig az ördög a részletekben rejlik, olyan problémák és olyankor jelennek meg, amelyre nem is számítunk. Az is meglehet, hogy nem is a készülődés terheli meg annyira az embert, hanem azon stresszel, hogy megint olyan családtagokkal, ismerősökkel kell együtt lennie, akiket nem is kedvel.

A karácsonyi zavar felütheti a fejét bárkinél. Ez egy olyan érzelmi hullámvölgy, amely az ünnepek közeledtével magával ragadhatja az embert, és mélyre húzhatja, ha nem vigyáz. Annyira hatása alá kerülhet valaki, hogy szörnyű tettek végrehajtására is képes. Ezt az időszakot nem mindenki úgy éli meg, mint a szeretet, a béke ünnepe, hiszen lelkében éppen ború honol, depressziója a földre tiporja. Az amúgy is mélabús embereken még inkább eluralkodhat a depresszió, főleg akkor, ha még magányos is.

Sajnos sokan vannak olyan anyagi helyzetben, hogy nem az ajándékok beszerzése okoz gondot, ugyanis az még gondolat szintén sem fordulhat meg az agyukban, hiszen a betevőre is alig marad pénz, nemhogy ajándékokra. A kilátástalanság, a karácsonyi mizéria olyan hatással lehet az életükben megrekedt, elkeseredett emberekre, hogy akár megkísérelhetik az öngyilkosságot. Figyeljünk oda egymásra, nem csak ünnepnapokon.

(Kép forrása: goodmenproject.com)