Jump to content

Karácsonyi mentőötletek

2015. 12. 22. 14:00

Nem kell ahhoz nagyon nagy család, hogy egy karácsonyi ünnepsorozat sokba kerüljön. A legtöbb költséget az ünnepi ételek felsorakoztatása, az italok jelentik. Ha megtehetjük, persze, hogy megajándékozzuk a családtagokat olyannal, amire vágynak.

Ez így lenne szép és jó, de a mostani világban ezt nem mindenki teheti meg. Közre játszat azonban az is, hogy a gyerekekre helyeződik a hangsúly, hogy azt a játékot megkaphassák, amelyre igazán vágynak. A felnőttek számára inkább a jelképes, saját készítésű ajándékokra esküdnek sokan. Figyelembe véve a karácsonnyal járó anyagi vonzatokat, valóban célszerűbb is ilyenben gondolkodni. Arról nem is beszélve, hogy benne van az időnk, energiánk, szívünk, lelkünk egy saját kezeinkkel megformált, kialakított ajándékban. Annyira kevés időt tudunk egymással tölteni, egymásra figyelni. Egy általunk kreált ötletes dísztárgy, használati tárgy nemcsak megtestesíti a funkcióját, de még örömmel tölti el azt, aki kapja, hiszen a megvalósításhoz időre, ötletre volt szükség. Ötletből még van is bőven, de időből? Mindenképp méltányolni kell.

Egy ízig-vérig háziasszony számára nagyon jó ajándéknak bizonyulhat, ha egy vágódeszkára valamilyen módszerrel felvitt, a család kedvenc ételének receptje. Ugyanígy belevésheted Magyarország himnuszát, vagy épp azt a verset, amelyet a legjobban kedvel az, akinek ajándékozni fogod.

Egy saját kötésű sál, vagy a profibbak által készített mellény, blúz meglehetősen egyedi ajándék. Maradék fonálból is megvalósítható. A pamutfonalak ára már nem is olyan olcsó mulatság. Készthetsz szappantartót is, főleg azoknak, akik gyűjtik a szappanokat. Habár ennek megvalósításához igen gyors kezekre van szükség, úgyhogy húzz bele, ha valami ilyenben gondolkodsz.

A könyvmolyoknak sosem ért egy újabb könyvjelző. Annyiféle módszer és minta megtalálható interneten. Még nem késő hozzáfogni.

A tél és a karácsonyi időszak elnyűhetetlen kellékei a gyertyák, amelyek akár önmagukban is megállják a helyüket, mint ajándék. Ha nem akarod csak így csupaszon átadni az illetékes személynek, akkor befőttesüvegből készíthetsz gyertyatartót. A befőttesüveget díszítheted kedvedre, de a megunt és nem használt csipketerítővel feldobhatod. Csak fel kell ragasztani a csipkét az üvegre, a száját szalaggal díszítheted, és nagyszerű ajándékokat varázsolhatsz néhány perc alatt. A gyertya köré fahéj rudakat kötözve megint csak egy illatos és varázslatos ajándékkal lepheted meg szeretteidet. Se az időráfordítás, se a költségek nem jelentősek. Igazán nagyszerű.

Ha vendégségbe vagy hivatalos karácsonykor, akkor a vendéglátót meglepheted saját készítésű karácsonyfadísszel. Kedvedre válogathatsz az ötletek közül. Készíthetsz angyalkát, hóembert, már meglévő gömböt is díszíthetsz a saját technikáddal. Nemcsak akkor lesz nagy értéke, ha átadtad a családnak, hanem a későbbi években is eszükbe juttatja a dísz, hogy kitől kapták, melyik karácsonyon.

(Kép forrása: christmasornamennew.esy.es)