Jump to content

Tanácsok a túléléshez

2015. 12. 15. 16:00

Rövidek a nappalok, mire a munkából, iskolából haza érnek az családtagok az otthonukba, már be is sötétedett. Ebben az időszakban hajlamosabbak vagyunk a másoktól való elvonulásra, a kissé elszigeteltebb életmódhoz, és aki depresszióra hajlamos, az ünnepek közeledte még inkább fokozhatja a rossz közérzetet.

A boldogságért dolgozni kell. Nem is szükséges nagy, sok energiát igénylő tevékenységekre gondolni. Annyira hétköznapi és teljesíthető feladatokra kell koncentrálnod, amelyeket a mostani világ épp elnyomni igyekszik. A sietős, leterhelő – mind fizikailag, mind mentálisan – napokat még nagyobb hajtás váltja fel. Ellentmondásosság fedezhető fel, amelyet saját magunk is megérzünk életünkre kivetítve, hiszen a szeretet ünnepe közeledik, ám ilyenkor kezdünk bele az ámokfutásba. Év vége közeledtével mindenki meg akarja váltani a világot a maga módján. Ilyenkor szeretnénk leszámolni számos olyan feladattal, amely még megoldatlan, és ezt a karácsonyi ajándékok beszerzésével „öblítjük” le. Neked kell magadra figyelni, mert ha te nem teszed, más sem fogja. Hogyan kezdhetsz neki?

Ha nyugodt helyet találsz magadnak az otthonodban, ülj le egy kényelmes fotelbe és lazíts. Tisztítsd ki az elmédet minden gondolattól, legalábbis minden rossz gondolattól. Szívj be orron keresztül levegőt, majd fújd ki. Csendesítsd le elmédet, amennyire csak lehet. Ehhez használhatsz meditációs, nyugtató zenét is, gyújthatsz egy füstölőt vagy illóolajat is párologtathatsz.
Ha nincs a közeledben senki olyan, aki támogat, megért, felvidít, akkor keress fel te olyan személyt, aki képes apátiádból kimozdítani. Nem is muszáj személyesen találkozni, sokszor a hangját hallva is megnyugszik az ember. Választ, igazolást és megerősítést kaphatsz egy olyan kérdésben, amely akár napok óta nyomaszt. Legyél a természet közelében. Legyen bármilyen is az időjárás, a fák, a bokrok, a levegő mindig jó hatással van a lelkünkre és a fizikai egészségünkre is. Rohanós napok váltják egymást, és ez szinte kivétel nélkül mindenkire igaz. Mégis sokat jelent, ha szánsz arra időt, hogy sétálj egy kicsit. Akár hazafelé menet is kihagyhatod a más közlekedési módokat és sétálj.
Menj el sportolni. Fuss, az ingyen van. Menj el egy edzésre. Nemcsak a testedet mozgatod meg, hanem a lelkednek is kedvezel a mozgással, ráadásul más közegben, új társaságban vagy. Még csak otthonról sem szükséges kimozdulnod, ahhoz hogy sportolj. Ma már okostelefonra letölthető alkalmazások is segítenek abban, hogy melyik testrészt milyen mozdulatokkal erősítheted.
Hogy még inkább felpörgesd a hangulatodat és a mozgást, hallgasd kedvenc zenédet, ha az kellően pörgős. Amennyiben nem az, akkor a mozgás utáni hallgasd kedvenc zenédet és ürítsd ki a rosszat, koncentrálj arra, amid már van, és amit el szeretnél érni. A hála kimondása segít önmagadban tisztázni, hogy mennyi értéked van, amelyet nem veszel számba minden nap, pedig kellene.
Ha kedves vagy, veled is kedvesebbek lesznek az emberek. A kedvességért kapott mosoly ára megfizethetetlen. Ha te adsz, kapni is fogsz. Sose feledd: mosolyogj a világra, mert az visszamosolyog rád.

(Kép forrása: greatmomblog.com)