Jump to content

Különbség az agyban és a gondolkodásban

2015. 11. 18. 16:00

A nemek közötti különbség szemmel látható, de szinte az élet minden területén felfedezhető az, hogy mennyivel másképp látják a világot a nők és a férfiak. Erre a különbségre már az oviban ráismernek a gyermekek és olykor zavarba hozó sztorik kerekedhetnek a kicsik ismerkedéséből.

Azon túl, hogy a fizikai különbségeket, a másodlagos nemi jellegeket ismerjük fiún, lányon, az agyműködésben is felfedeznek eltéréseket. Az, hogy már gyermekkorban megmutatják a gyerekek, hogy kinek mije van, felnőtt korra csak még nagyobb jelentőséggel fog bírni. Ezt a nők állítják a férfiakról, a férfiak pedig olykor kénytelenek magyarázkodni, hogy nem csak „az” érdekli őket.

Amikor a nők még nem voltak a férfiakkal egyenrangúnak tekintve, születtek olyan elméletek, hogy a női gondolkodás azért más, mert kisebb az agyuk mérete. Egy lélektannal foglalkozó, ámde nőgyűlölő szakember a női agy méretét a gorilláéhoz hasonlította. Később aztán már számba vették az agyméret összehasonlításnál az alanyok életkorát, súlyát, magasságát, és megtört az álláspont, ugyanis a nők agya nagyobb. Nemcsak nagyobb, de még egyes területeken az idegsejtek száma is jóval több, mint férfiak agyában. Nem a méret döntő abban, hogy mitől gondolkodnak a nők egészen másképp, mint a férfiak.

Sokan a neveltetésnek tudják be ezeket az eltéréseket, hiszen a kislányok a játék során egyértelműen a babákkal játszanak, a fiúk pedig autókkal, fémjátékokkal. Csakhogy ez a fajta eltérés a majmok között is megfigyelhető. A nemi identitás, szerep tehát a hormonok irányítása alatt áll, és mindkét nem szerepéhez megfelelő fizikai és szellemi képesség társul. Gondoljunk csak arra, hogy ha családot alapítunk, akkor a férfi munkával megteremti a rávalót és felépíti a házat, míg a nő dolga az, hogy berendezze, melegséget vigyen közös otthonukba. A régi időkben a férfiak vadászni jártak, hogy a betevő meglegyen, a nő dolga az étel elkészítése volt. A síró gyermeknél a férfi szól a nőnek, hogy valami gond van, mire a nő, az anya megy és megnyugtatja a gyermeket. A nők híresen rosszul tájékozódnak, de verbális képességük és kézmozgásuk kifinomultabb. A női agy az empátia alapelvén működik, a férfiaké pedig a rendszeralkotás elvén, és ez már gyermekkorban megmutatkozik, amikor a kislányok dédelgetik a játék babát, a fiúk pedig szétszedik, majd összerakják ugyanazt a babát.

Mivel a nőket az empátia mozgatja, éppen emiatt jobban is érdekli őket a lelki dolgok, az emberi kapcsolatok, ezért fogékonyabbak is a metakommunikációs jelek értelmezésére. Bele tudják magukat élni szerepekbe, élethelyzetekbe. A férfiak rendszeralkotó szerepe pedig megnyilvánul abban, hogy a folyamatokat és a tárgyak működését megértsék, ezért jobban érdekli őket a világ működésének megfejtése, a folyamatok szabályszerűsége. Az eltérő nemi jelleg más agyműködést feltételez és igényel.

(Kép forrása: commonendeavour.org)