Jump to content

Nemcsak az íz számít

2015. 10. 20. 12:00

Ha egy étel finom, akkor szeretjük olyan névvel illetni, amely ízletességét is sugallja. Ha nem fedi az étel neve annak kifinomultságát, igazi ízét, akkor nem is szeretnénk megkóstolni?

Nagyon sok függ attól, hogyan neveznek el egy ételt, ugyanis ha csak a snassz tartalmat írják le jelzők nélkül, kevesebben választják, mintha mellé írnak hangzatos minőségjelzőket. Vagyis nemcsak maga az étel finomsága hat ránk, annak kellemes illata, hanem más információk is. Még a szín is nagy hatással van ránk. Gondoljunk csak arra, hogy ha valaki utálja a spenótot, de az amúgy nagyon finom ételt zöld tányéron kínálják, lehet, hogy azonnal a zöldségre asszociál, és már nem olyan elánnal indul az evés. A háttér is kivált ízlésbeli különbségeket. Azaz különbség van az ételek fogyasztásának mennyiségében, ha fehér vagy fekete tányéron szolgálják fel. Ez derült ki abból a kísérletből is, amikor eperhabot kínáltak fehér és fekete tányéron tálalva. Akik fekete tányéron kapták a finomságot, azok kevésbé találták karakteres ízűnek a habot, mint azok, akik fehér tányérról ették ugyanazt. A fehér tányéron az eperhab sokkal élénkebb, pirosabb, mint a fekete tányéron és ízletesebbnek is ítéli meg az ember akkor is, ha semmi különbség a két étel között.

Egy másik kísérlet során ugyanazt a főzött kávét három különböző csészében kínálták a kísérleti alanyoknak. A három bögre mind átlátszó volt, annyi különbséggel, hogy két bögrén fehér, széles csík futott keresztül. A kísérletben résztvevőknek ízlelgetniük kellett a kávékat, majd számot kellett arról adniuk, hogy melyik ízlett a legjobban. Mit gondolsz? Melyik kávé ízlett sokkal jobban az alanyoknak?
Az, amelyik bögrén átfutott a fehér csík, mivel így a bögrében még feketébbnek, erősebbnek, karakteresebbnek látszott a kávé, mint az átlátszó bögrében. A válaszadók egyértelműen a fehér sávval ellátott bögréből fogyasztott kávét minősítették a legfinomabbnak. Hiszen egy kávé akkor igazán jó, ha fekete. A fehér csík kontrasztot képezett a feketekávéval, így abban sokkal erősebbnek, intenzívebbnek tűnt az amúgy ugyanolyan kávé. Könnyen becsaphatóak vagyunk, ami az ízek érzékelését illeti, hiszen hat ránk a valódi ízen kívül a találás, a színek, a hátterek, az illatok, de még az elnevezés is. Sőt még az ár is, ugyanis ugyanazt a bort egyszer kevesebb, majd jóval magasabb áron kóstoltatták meg emberekkel, és a sznob ízlelés úgy találta, hogy a drágább sokkal nemesebb, finomabb, harmonikusabb volt.

(Kép forrása: lta-stockauditing.co.uk)