Jump to content

A kellemetlen orrdugulás

2015. 10. 19. 10:00

Beköszöntött a nedvesebb és hűvösebb idő, amellyel párhuzamosan megjelentek a megfázásos betegségek is. Senki nem szeret „dáthás” lenni, pedig ha beleestünk, akkor az egyik tünete garantáltan az orrdugulás lesz.

Életünk folyamán számos alkalommal küzdünk meg az orr eldugulásának kellemetlenségeivel. Miért is dugul be? A felgyülemlett orrváladékon túl más is okozhatja, ugyanis sokszor tapasztalhatod te is, hogy be van ugyan az orrod dugulva, ám kifújni nem tudod. A logika azt követelné, hogy fújás során távozzon az, aminek szükséges, ám nem így van. Akkor másról lehet szó. Igen, valóban, hiszen az orr dugulását az is okozhatja, hogy megduzzad az orr nyálkahártyája. Ez felelős az orrváladék gyártásért és a dugulásért is. A szervezet azonban ettől igyekszik megszabadulni köhögés és tüsszentés útján, porlasztott cseppek formájában.

Amikor az orrból vízszerű váladék távozik, az már előjele a nátha felszínre törésének szervezetünkben. A cseppfertőzéssel terjedő kórokozók bekerültek a szervezetbe. Ezek az apróságok a rhinovírusok, amelyek meggyengítik az orrnyálkahártyát és így más baktériumok is könnyebben megtelepednek. A tüsszögés és a köhögés egyik megoldása a szervezetnek arra törekedvén, hogy megszabaduljon ezektől a nemkívánatos vendégektől, de az orrfolyás is ezt szolgálja. Az orrban jóval több folyadék termelődik ilyenkor.

Nemcsak kényelmetlen, de idegesítő is, hogy nem jutunk oxigénhez az orrüregen keresztül, így kénytelenek vagyunk a szánkon keresztül lélegezni. Másik megoldás az orrdugulás megszüntetése. Számos gyógyszertári készítmény áll rendelkezésünkre azért, hogy az orrdugulást megszüntessük, de otthoni módszerek is a kezünkben vannak. A vény nélkül kapható orrcseppek és a házi módszerek alkalmazása nem mindig teszi meg a kívánt hatást. Amikor már nem hatnak ezek a szerek, akkor érdemes orrcseppet használni.

Sokakban azonban félelem alakul ki az orrcseppek használata miatt, mert a köztudatban is elterjedt már, hogy rá lehet ezekre a szerekre szokni. Így van, ez tény, ugyanis, ha huzamosabb időn keresztül használja valaki, akkor nemcsak hozzászokhat, de a szaglás minőségére is hatással lehet. Éppen ezért szükséges a betegtájékoztatót elolvasni, amelyen fel van tüntetve, hogy naponta hányszor és hány napig lehetséges használni káros mellékhatások nélkül. Az orrcseppek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek megszüntetik az orr nyálkahártyájának duzzadtságát, és a váladék mennyiségét is, csakhogy károsítják a csillószőrös hámot is. Az orrcseppek hatóanyaga és a benne lévő tartósítószerek is károsítják az orrnyálkahártyát.

(Kép forrása: beaut.ie)