Jump to content

Stroke-mentes élet

2015. 09. 18. 12:00

Rettegett, alattomos és akár már fiatal korban felütheti a fejét a rettegett stroke. Vannak előjelei, de nehéz észrevenni. Főleg nem egy fiatalabb, egészséges ember életében számítunk a stroke megjelenésére. Lehet ellene tenni.

Leginkább az egészséges életmóddal segíthetjük szervezetünket minden betegség megóvásától, és ez igaz a stroke-ra is. Az egészséges étkezéssel elkerülhetjük a magas vérnyomást, az elhízást. Még a viszonylag kis súlycsökkenés is kedvezően hat a magas vérnyomásra. Az állati eredetű élelmiszerek mértékletes fogyasztásával megakadályozzuk a magas koleszterin szint kialakulását, amely rizikófaktora lehet a stroke-nak. Ha az étkezés által nem csökkenthető a koleszterinszint, akkor gyógyszeres kezelést javasolhat az orvos. A telített zsírok elhagyása is csökkenti az érelmeszesedés kialakulását. Az időben gyógykezelt magas vérnyomással megszabadulunk egy rizikófaktortól stroke ügyben.

A stressz helyes kezelésével is sokat tehetünk egészségünk érdekében. A stressz, az állandó idegeskedés hatására a vérnyomás megugrik, amely akár agyvérzéshez is vezethet. Felgyorsult világunkban már nem lehet a stresszt elkerülni, ezért már annak feldolgozásán, levezetésén van a hangsúly. Számba kell venni erősségeinket és gyengeségeinket, és ezek figyelembevételével alakítsuk ki a számunkra legmegfelelőbb életmódot. A meditáció, a relaxálás, a jóga akár otthoni környezetben is gyakorolható, és mind jó hatással vannak az idegrendszerünk ellazulásához.

A cukorbetegség növelheti a stroke kialakulását, de a kialakult cukorbetegséget is kordában lehet tartani a diéta betartásával, a gyógyszerek adagolásával, sok mozgással.

A sportok űzése, a mozgás pedig alapjában véve hatékony stressz levezető lehet, ráadásul hatással van lelkünkre, szervezetünk egészére. Sokaknak nehézséget okoz beiktatni szervezett, edzőtermi mozgást az életébe, de már akkor sokat teszel magadért, szervezetedért, ha reggelente sétálsz vagy kerékpározol. Ezek olyan mozgásformák, amelyek nagyon jó feszültségoldók.

Ha odafigyelünk az egészséges táplálékbevitelre, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, csökkentjük a nátrium bevitelét, mértékkel fogyasztunk alkoholt, elhagyjuk a dohányzást és még mellé mozgunk is, lényegében minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy ne alakuljon ki stroke.

Vannak azonban olyan tőlünk függetlenül felmerülő faktorok, amelyek ellen nem küzdhetünk. Egyesek ugyanis genetikai adottságuknál, öröklött hajlamunknál fogva, sokkal nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot, mint mások.

(Kép forrása: bbc.com)