Jump to content

Bűnbak, kell az neked?

2015. 09. 05. 10:00

Amikor valami nagyon rossz ér minket, túl kell lépnünk a bajon, és arra megoldást kell keresni. Szép szavak, amelyek olykor megvalósíthatatlannak tűnnek, és ehelyett azon rágódunk, hogy vajon mit és mikor rontottunk el. Az is előfordul, hogy bűnbakot keresünk, és az lehet bárki.

Az önismeret, mint fogalom, mint terápiás cél igen felkapott mostanában. Csakhogy aki magával bajban van, az önismerete is torz. Ha magunkba fordulunk, megláthatjuk hibás gondolatainkat, rossz indulatkezelésünket, felfedezhetjük a gyűlöletet, a félelmet, a gyávaságot.

Tényleg bárki válhat bűnbak alanyává. A jó sorban élők akár a túlféltő anyát, a kiabáló apát, az állandó babusgató vagy maximalista szülőket vádolhatják saját életükben bekövetkezett válság idején. Ahol a múltban, a felmenők között agresszivitás, alkoholizmus, züllött életmód mutatható ki, azok a szülők, rokonok eleve bűnbaknak számítanak. Rendben, okolunk valakit az elszenvedett bajunkért, de milyen javulást, változást remélünk ettől?

Őseink imádkoztak isteneiknek azért, hogy a rossz elhagyja őket, hogy a betegek meggyógyuljanak, a természeti csapások ne sújtsák őket. A drasztikusabb verzió az állatok vagy akár emberek áldozatának bemutatása volt. Azaz bűnbakként az áldozati állatra vagy emberre hárították azt a felelősséget, hibát, amit más vétett, így könnyítettek saját lelkükön. Nem azon változtattak, hogy ne bűnözzenek, ne kövessék el még egyszer azt a hibát, ami kárukat okozta, inkább bűnbakot kerestek, akire, vagy amire rá lehetett mindent varrni. Ezzel aztán lényegében korlátlanul ismételhetővé vált a bűnök elkövetése.

Az ókori görögök olyan embert választottak áldozatnak, azaz bűnbaknak, aki valamilyen fogyatékkal rendelkezett. De nem csak a görögök tettek így, hanem számos más társadalomban is létezett a bűnbakok feláldozásának rítusa. Tehát a világon mindenfelé úgy gondolták az emberek, hogy minden bűn feloldható egy bűnbak feláldozásával. Mára az ilyen kegyetlen rítusok megszűntek, de már nem csak úgy ráragasztják valakire a bűnbak titulust, hanem úgy vélik, hogy az adott személy robbantotta ki a káoszt, a válságot.

A mai világban a bűnbak olyan cselekedet hajt végre, amelyre szinte mindenki felfigyel. A bűnbak állításának létezik egy összekovácsoló hatása, olyan, mint egy csoporttréning. A csoport tagjai a bűnbakra fogják minden baj eredetét, külön-külön saját magukat, de a közösség egészét meggyőzik arról, hogy mindenért az az egy személy a felelős. (Kép forrása: nocompulsion.com)