Jump to content

Amikor a nő kifordulhat önmagából

2015. 08. 26. 12:00

A nők életében elérkezik az a pillanat, amikor éretté, termékennyé válnak, és ennek legfőbb bizonyítéka, hogy menstruálni kezdenek. Ami elkezdődik, az egyszer abba is marad. Azt az állapotot klimaxnak hívjuk.

Mi is ez valójában? Ha az utolsó vérzéstől számított fél éven belül nem követi másik menstruáció, akkor klimaxról beszélünk. Nem lehet az időpontját megjósolni, mert nagyon változatos, nagy átlagban azonban elmondható, hogy 45 és 50 év között jelentkezik a nőknél. Azonban még ez is változatosságot mutat az európai, ázsiai és afrikai nők életében. Az európai nők számára később érzékelhetők a klimax velejárói, amelyet nagy valószínűséggel a táplálkozásbeli különbségek okoznak.

Azok, akik túlsúllyal küzdenek, még inkább késhet a klimax jelentkezése, ugyanis úgy vélik, hogy a zsírszövetek is termelnek női nemi hormont, vagyis ösztrogént. A dohányosoknak korábban kell számolniuk a menstruáció végleges elmaradásával, mert a nikotin csökkenti az ösztrogén termelését.

Vannak olyan hölgyek, akik egyáltalán nem dohányoznak, mégis korán, 40 éves koruk előtt tapasztalják a klimaxot, ezt nevezzük korai menopauzának. Betegség, fertőzés, gyógyszeres- vagy sugárterápiás kezelés során előfordulhat, hogy az orvosok kénytelenek eltávolítani a petefészket, ez a művi menopauza.

Sokan azt feltételezik, hogy a klimax kezdetén olykor jelentkező vérzészavar teljesen általános, pedig nem feltétlenül így van. Az ilyen működési zavar nem azt mutatja, hogy szervezetében beindult a változó korral járó tünetek egyike, hanem, hogy szervezetében rendellenes működés tapasztalható, amelyet ki kell vizsgálni. Ha minden eredmény negatív, akkor gyógyszeresen kordában lehet tartani a vérzést, vagy más megoldást találni annak beállítására.

A változó kor gyakori fizikai tünete a hőhullám. Emellett jelentkezhet izzadás, szapora szívdobogás, kipirulás, gyakrabban jelentkező fejfájás. Ezek a panaszok általában 1-2 évig kísértik a nőt, majd alábbhagynak. Ebben a kritikus időszakban nagyobb szerephez jut a férfi nemi hormon, amely szinte elnyomja ilyenkor az ösztrogént, így jelentkezhet szőrnövekedés, hajhullás. Ehhez még társulhatnak a lelki tünetek, amely hangulatingadozással, ingerlékenységgel járhat, csökkenhet a koncentrálóképesség és a szexuális vágy. Egyszóval úgy érezheti a nő, hogy megszűnt nőnek lenni, megöregedett.

(Kép forrása: coachingperdonne.com)