Jump to content

Nyárvégi virágok

2015. 08. 20. 16:00

Hazánkban számos olyan sziklagyep, füves lejtő található, amely a legnagyobb meleg idején szinte egyetlen nyíló virágot sem tud mutatni. Ahogy mi is leégünk a közel negyven fokban, úgy a növények szó szerint kiégnek, a gyep is kifakul. Aztán nyár végén változás kezdődik.

Egy kicsit csapadékosabb időszak áll be nyár utóján. Nemcsak az iskola közeledtét jelzi, hanem a csupasz mezők, rétek ismét virágba borulnak. Úgy, mint tavasszal, csakhogy egészen más fajok kápráztatják el szemünket ilyenkor.

A vajszínű ördögszem elég jól viseli, ha élőhelyét megbolygatják, éppen ezért mindenütt képes megtelepedni. Ez a növény már májusban megmutatja virágát, de ha enyhe ősz van, akkor később is virágozhat. Az előző rokonfaja a szürkés ördögszem. Lilás virágok sokasága szürkévé varázsolja a hegyoldalakat, igen feltűnő módon.

Az őszi csillagvirág és a balkáni csillagvirág nagyon hasonlít egymáshoz. Annyira, hogy sokáig egy fajként tartották számon. Mindkettő hagymás és évelő növény, nem nőnek magasra.

A ritkán látható és védett növény a vetővirág. Ráadásul nem csak ritka, hanem olyan apró, hogy hiába van belőle sok egy területen, alig lehet észrevenni a fűben.

Sziklagyepeken él az őszi füzértekercs, amely szeptemberben nyílik. Ez a növény sem nő túl magasra, de attól is függ, hogy mennyi csapadék esett az évben. Védett növény.

Nem csak szemet és lelket örvendeztető virágok nyílnak nyár végén, hanem gyógynövények is. A fekete nadálytő és a bojtorján nyár végén is szedhető, de tavasszal ugyanúgy begyűjthetjük házi gyógypatikánk alkotórészeit.

A bojtorján emberek lakta területek közelében, utak mentén, ligetekben, erdők szegélyén megtalálható. Ez a gyógynövény használható ekcéma és korpás fejbőr kezelésére, kopaszodás ellen is.

A fekete nadálytő a nedves helyeket kedveli, így folyók partján, réteken megtalálható. A traumás sérülések gyógyítására alkalmas. A sebek gennyesedését és váladékozását megszüntetni.

A galagonya egy cserje, vagy kisebb fa. Előszeretettel alkalmazzák magas vérnyomás, érelmeszesedés, koszorúér betegség gyógyítására. A szív elixírjeként emlegetik. Virágát, levelét, termését is begyűjthetjük és teaként, tinktúraként is használhatjuk.

(Kép forrása: thueringen.de)