Jump to content

Hogyan fokozd agyad teljesítményét?

2015. 05. 27. 22:18

Szeretnéd, ha a maximumot kihoznád abból, ami a fejedben van? Szeretnél maximális agyi teljesítményt elérni, gondolkodásodat, memóriádat erősíteni? Az alábbi módszerekkel bárki fejlesztheti saját veleszületett képességeit.

Olvass.
Az olvasás serkenti az agyműködést, fejleszti a nyelvkészséget, a helyesírást, a szókincset és a gondolkodást, valamint a memóriát. Az olvasás ráadásul napokkal később is élénkítő hatással van agyadra, így érdemes szinte minden nap olvasni egy keveset.

Légy kíváncsi.
A kíváncsiság segíti a tanulási készségeket, legfőképpen azért, mert az ember jobban emlékszik azokra a dolgokra, amik érdeklik őt. Légy nyitott, érdeklődő és legyenek számodra fontosak az élet dolgai. Tanulni egy életen át érdemes!

Írj.  
A klaviatúrán való gépelés valóban gyorsabb és hatékonyabb, ám a kézzel írás komolyabb agyi teljesítményre késztet, ráadásul amit leírsz, jobban meg is marad a memóriádban.

Matekozz.
Persze nem kell minden nap deriválnod, de ha a fejedet használod egyszerű, hétköznapi számítási és logikai feladatoknál, mintsem, hogy a számológéphez nyúlnál, észrevétlenül fokozódik agyi teljesítményed.

Egészséges ételeket fogyassz.
Bár biztos jobban esnek a cukorban és szénhidrátban gazdag ételek, memóriád fejlesztéséhez és agyi teljesítményed élénkítéséhez elsősorban fehérjében, proteinben és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket kell fogyasztanod, mint például halat salátával.

Rajzolj.
Tudod mikor működik a legjobban agyad? Ha kombinálod a finommotoros képességeidet a kreativitással a térbeli látással és idegi reakcióiddal. Azaz rajzolsz vagy bármilyen más művészi, kreatív alkotótevékenységet végzel.

Rakj ki puzzle-t.
A problémamegoldó feladatok, mint a puzzle kirakás, a keresztrejtvényfejtés, a Rubik-kocka megoldása vagy bármilyen más logikai feladat napi rendszeres művelése remek hatással van agyműködésedre.

Eddz.  
Egy igazán jó agyi edzést csak akkor kaphatsz, a tested többi része is edzett. Egész nap ülni az egészségednek és az agyi kapacitásodnak sem tesz jót. Heti ötszöri 30 perces kardió edzés észrevehetően javítja az agyi teljesítményt.

Igyál egy csésze kávét.
A koffein stimuláns, segít a koncentrálásban, élénkíti az agyműködést és serkenti az agyi vérkeringést.

Beszélj idegen nyelven.
Egy felnőtt számára nehezebb anyanyelvi szinten elsajátítani egy idegen nyelvet, ám nem lehetetlen! Tanulj nyelvet vagy nyelveket, és agyad megköszöni!

Aludj.
Napi 7-8 óra alvás nem csak szervezetedet, hanem agyadat is lekapcsolja, pihenteti, újraindítja. Ahogy számítógépednek is kell néha egy kis pihenő a gyorsabb működés érdekében, úgy agyadnak is szüksége van a pihenésre a hatékonyabb működéshez.

(Fotó:  Vol-au-Vent Flickr)