Jump to content

5 ok, hogy ne érezz bűntudatot, amikor megjutalmazod magad

2015. 03. 29. 13:27

Kéthavonta egy pedikűr? Néha egy új sál vagy egy régóta kinézett cipő? Félévente egy hosszú hétvége a szerelmeddel? Csupa olyan dolog, mellyel megjutalmazod magad, ám utána néha lelkiismeret-furdalást érzel, amiért pénzt költöttél és nem voltál szigorúbb magaddal. Ne tedd! 5 okunk is van, hogy miért.

1. Újjászületsz

A legkisebb önjutalmazás is csodákat tehet. Már az is pozitívabbá teszi a hozzáállásodat, ha csak arról van szó, hogy felállsz 5 percre a munkahelyi asztalodtól és kiülsz a napra. Kis lépéséekben gondolkodj, apró dolgokkal lepd meg magad, melyek hosszútávon új erővel és energiával töltenek fel, így munkádat is hatékonyabban tudod majd végezni.

2. Javítja a hangulatodat

A hazafelé meglátott szép körmlakkal kifestett körmeid, vagy a spontán wellness hétvége után már csak azért se legyen lekiismeret-furdalásod, mert ezekkel az ön-kényeztetésekkel saját hangulatodat, mindennapi örömérzetedet, jókedvedet tüzelheted fel.

3. Többet tudsz adni

Minél többet adsz magadnak, annál többet adsz másoknak. Minél jobban bánsz magaddal, annál jobban bánsz másokkal. Ha rendszeresen megjutalmazod magad, azzal jutalmazod környezeted is: jobb munkatárs, szülő, barát vagy szerető leszel.

4. Motivációt ad

Állíts fel magadnak egy jutalmazási rendszert: minden túlórás nap után vegyél magadnak egy sütit, egy-egy keményebb kihívás teljesítése után pedig egy szép felsővel ajándékozd meg magad. Ez inspiráló és motiváló hatással lesz rád, munkádra és tetteidre. 

5. Elkerülöd a kiégést

A monoton, szigorú, fegyelmezett és minden szabályt betartó életstílus bizonyára rendkívül hatékony, csak éppen hamar kiégsz benne. Kerüld el a befásulást, a belefáradást, az elszürkülést azzal, hogy néha megjutalmazod magad anélkül, hogy utána bűntudatot éreznél. A bűntudat nélküli, szabadon eltöltött szabadnap után például újult energiával állsz majd neki a feladatoknak.