Jump to content

Egyél lassan, megfontoltan a karcsú derékért!

2015. 03. 18. 11:22

Nem kell lemondani a finom falatokról, pizzákról és hamburgerekről akkor sem, ha fogyni szeretnénk, állítják amerikai kutatók. Elég csupán egyetlen aprócska dolgot észben tartani!

A tavasz közeledtének bizonyára mindenki örül, azonban sokunknak ilyenkor kétségek férkőznek a szívébe, hiszen a melegebb idő beköszöntével a nagykabátok és mindent elfedő pulóverek is lekerülnek rólunk, a látóhatár szélén pedig vészes gyorsasággal jelenik meg a rettegett fürdőruhaszezon.

Mit tegyünk a hosszú, kalóriadús tél után? Kezdjünk el diétázni, vessük magunkat kínzó fogyókúrák jármába? Mondjunk le ezentúl az ínycsiklandó finomságokról, a háromfogásos vasárnapi ebédekről? Vagy talán létezik más megoldás, egy könnyebben járható út is?

Bizony, így van!

A tudomány ugyanis szerencsére ismét segítségünkre sietett a nagy dielmmában!

Persze azt nem állítjuk, hogy ezentúl gátlástalanul ehetjük a francia krémeseket napjában háromszor is akár, ám egy aprócska változtatással ezentúl sem kell megvonnunk a szánktól a finom falatokat. Egyetlen dologra kell csak odafigyelnünk: hogy lassan, megfontoltan rágjuk meg a falatokat. Ez a tanács bizony nem tűnik egy nagy ördöngősségnek, a szakemberek azonban azt állítják, igazi sorsfordító lehet a lassú kérődzés technikájának elsajátítása.

Egy Iowa állambeli egyetemen végzett kísérlet során arra kértek önkénteseket, hogy a kapott pizzájuk falatjait egyik nap 15-ször, a másik nap azonban negyvenszer rágják meg.

Kiderült, hogy amikor lassan őröltek a fogaikkal, akkor a szervezetük sokkal több cholecystokinint, és sokkal kevesebb ghrelint termelt. Az előbbi az a hormon, ami étkezés során figyelmezeteti az agyunkat, ha már eleget ettünk és jóllaktunk, az utóbbi pedig az, ami éppen ellenkezőleg, azt üzeni az agynak, hogy készen állunk a falatozásra. Más szóval az önkéntesek sokkal hamarabb jóllaktak és kevesebbet is ettek, ha lassan, megfontoltan rágták meg az ételüket.

(Kép: sheknows.com)