Jump to content

20 tipp a könnyebb elalváshoz

2015. 02. 03. 20:34

Gondjaid vannak az elalvással? Sokáig tart, mire álomba merülsz? Túl éberen alszol, reggel pedig kialvatlanul, fáradtan ébredsz? Íme 20 egyszerű tipp, melyek segíthetnek a könnyebb elalvásban!

1. Igyál teát
A gyógynövény teák segítenek az elalváshoz szükséges ellazulásban.

2. Olvass könyvet
Tévézés helyett olvasd kedvenc könyvedet. 10-15 oldal, és kellőképpen álmos leszel!

3. Kapcsold ki
Hiába fekszel ágyba időben, a képernyő villogása az agyadat éber üzemmódban hagyja. 30 perccel elalvás előtt kapcsold ki a tévét, számítógépet, táblagépet, telefont.

4. Egyél egy falatot
Egy teljes vacsora nem egészséges, de egy pár szem mogyoró, egy kanál méz vagy egy falat sajt segíthet gyorsabban elaludni.

5. Nyújts
A nyújtás nem csak izmaidat, hanem elmédet is lazítja, és segít felkészülni a pihentető alvásra.

6. Meditálj
5 percnyi meditáció segít kitakarítani az agyadat, mely kell a gyors elalváshoz.

7. Sötétíts
Nem csak a szobai lámpa fényei zavarhatják álmodat, hanem a szinte észrevétlen fények is: világító ébresztőóra, televízióhoz tartozó kütyük villogása, utcáról beszűrődő fények. Próbálj meg teljesen besötétíteni ágyad körül.

8. Végy forró zuhanyt
A forró víz segít ellazítani az izmokat, és akkor is segíthet, ha épp meg vagy fázva vagy allergiás vagy.

9. Tornázz
A napközbeni torna segít plusz energiát adni a napodhoz, estére pedig kellőképpen elfáraszt a gyors elalváshoz.

10. Vacsorázz korán
Teli gyomorral nehéz elaludni, úgyhogy órákkal lefekvés előtt vacsizz, lehetőleg valami könnyűt.

11. Pihenj illatokkal
A levendula vagy a teafaolaj illat segít ellazulni. Pár csepp az ágyneműre, és már álmodhatsz is!

12. Ne stresszelj
Ha az agyad pörög, nem fogsz tudni elaludni. Próbáld meg már napközben rendezni nyugtalanító gondolataidat. Végezd el időben a feladataidat, tanulnivalóidat, hogy ne stresszesen forgolódj éjszaka. Próbálj meg pozitív hangulatban elaludni akkor is, ha gondjaid vannak, akár egy bátorító beszélgetés, egy vidám film vagy egy pohár bor segítségével.

13. Ne igyál sok alkoholt
Egy pohárnál többet viszont este már ne igyál. Lehet, hogy a bódult állapot miatt könnyen elalszol, viszont nem pihened ki magad rendesen, fáradtan ébredsz. Az alkohol ráadásul éjjel dehidratál, ami miatt szintén nem fogsz üdén ébredni.

14. Találd meg a megfelelő hőmérsékletet
A legideálisabb 18 és 22 Celsius-fokos hőmérséklet között aludni. A túl hideg vagy a túl meleg nem segít a pihentető alvásban és a gyors elalvásban.

15. Jógázz
A stressz-felszabadító hatás mellett a jóga segít ellazítani és felszabadítani az agyat.

16. Ne szundikálj napközben
Amilyen jól esik délután egy picit szundítani, annál nehezebb lesz este elaludni.

17. Aludj jó matracon
Ha hiszed, ha nem, a matrac minősége igenis befolyásolja az alvás minőségét. A kemény, 100%-os pamutból készült, alaktartó és jó minőségű matrac segít a felkelés utáni hátfájdalmak megszüntetésében, mely sokkal pihentetőbb alvásórákkal ajándékoz meg.

18. Délután már ne kávézz
Ha már kávézol, tedd azt reggel, délelőtt és legkésőbb ebédnél. Ha nehezen alszol el, abban szerepe lehet a délutáni koffein utóhatásainak is!

19. Természetes hatóanyagok
Akadnak természetes gyógynövények, melyekre sokan esküsznek: a macskagyökér és a melatonin az altató gyógyszerek alapanyagai. Természetes formájukban segíthetnek kisebb alvászavarok kezelésében.

20. Állandóság
Sokat segíthet, ha legalább az esti tevékenységeidben elérsz valami rutinszerűséget. Próbáld meg tartani az időpontokat és a sorrendet az esti programodban, mely hosszú távon segít a könnyebb elalvásban is.

 

(Fotó: popsugar)