Jump to content

Hogyan mondjunk nemet?

2015. 02. 01. 13:22

Sokszor, különböző okok miatt mondunk igent valamire. Sokszor olyan dolgokra, amit valójában nem is szeretnénk. Mégis megtesszük, hogy önigazolást szerezzünk, hogy megbízhatónak tűnjünk vagy, éppen mert nem tudunk nemet mondani.

Ha kötelességből mondunk igent valamire, akkor bizonyára magunkat abban a kérdésben háttérbe szorítjuk. Ez pedig hosszútávon sosem jó. A következő módszerek segítségével bűntudat nélkül mondhatsz nemet!

1. Köszönd meg és gondold át!
Ne hagyd magad sarokba szorítani, ne hagyd, hogy kihasználják a kedvességed. Ha úgy érzed, hogy valaki lerohan egy kérésével, udvariasan köszönd meg, hogy rád gondolt és szabj határidőt, amíg választ adsz neki.

2. Három levegő. Két kérdés.
Ha kötelességtudatból konstans igent mondunk, akkor azt legtöbbször stresszként éljük meg. Mielőtt válaszolunk, vegyünk néhány mély levegőt, és tegyünk fel magunknak két kérdést.
„Képes vagyok rá?” „Akarom egyáltalán?”
Ha nem tudunk őszintén igennel válaszolni a fenti kérdésekre, akkor egyszerűen mondjunk nemet.

3. Elegánsan utasítsuk el és ajánljunk más alternatívákat!
Ez lesz a legnehezebb, de az elutasításnak van udvarias módja is. Különben is, ezt most magadért teszed: mert becsülöd magad annyira, és mert nem szeretnél több időt és energiát vesztegetni. Udvarias elutasítás lehet például:
„Köszönöm, hogy rám gondoltál, de sajnos nem vagyok szabad ezen a hétvégén.” Csak semmi magyarázkodás vagy bocsánatkérés! Legyél kedves, de határozott! Ha úgy gondolod, javasolj alternatív megoldási módot vagy más időpontot.

4. Csak mondj nemet és mosolyogj!
„Köszönöm, hogy rám gondoltál, de ezt nem tudom elvállalni.” És mosolyogj! :)

 

www.huffingtonpost.com

meditateni.org