Jump to content

Mit csinálnak a sikeres emberek vasárnap?

2015. 01. 22. 15:45

A vasárnap a pihenés napja. Levezetés és persze felkészülés az előttünk álló hétre. Sokan azonban csak és kizárólag a henyélésre helyezik a hangsúlyt. Az igazán sikeres emberek viszont megpróbálják a következő tevékenységeket mind beilleszteni a vasárnapjukba.

A Monster.com weboldal 2013-as felmérése alapján a felnőttek 76%-a előtt nem ismeretlen az úgynevezett "vasárnapi depresszió" fogalma. Ez a sokszor ürességgel, szomorúsággal járó érzés, amit a végigdolgozott hét és az átbulizott szombat, valamint az előttünk álló héttel járó stressz okoz, megspékelve a vasárnap szokásos egész napi henyélés után jelentkező lelkiismeret-furdalással és haszontalanság érzéssel.

Valljuk be őszintén, mindannyiunkkal előfordult már, hogy a vasárnapi napot ágyban töltöttük, mérték nélkül ettünk, és szinte meg sem mozdultunk álló nap, aztán este ránktört ez a megmagyarázhatatlan érzés, hogy elpazaroltuk a napot, ahelyett, hogy tartalmas pihenéssel töltöttük volna.

Lássuk, az igazán sikeres emberek mivel töltik a vasárnapjaikat. Nyilván minden programot nem lehet minden vaásrnapunkba beilleszteni, azonban törkedjünk rá, hogy a hét utolsó napját több-kevésbé az alábbi tevékenységek napirendbe illesztésével töltsük el.

1. Család, barátok, párkapcsolat
A sikeres emberek pontosan tudják, hogy hét közben kevesebb idő jut szeretteikre, ezért megpróbálnak minél több minőségi időt eltölteni azokkal, akik fontosak nekik. Egy kellemes családi ebéd, egy kávé a barátokkal és esti összebújós filmnézés a pároddal: ez mindenkinek belefér!

2. Vidám program
Ez az egyik legfontosabb pontja legyen a vasárnapodnak, hiszen így örömteli szívvel készülhetsz a hétfőre. A vidám program lehet bárni: akár a fenti pillanatok a szeretteiddel, ha vallásos vagy, akkor a vasárnapi templomlátogatás, esetleg egy kellemes kirándulás. Töltődj fel pozitív élményekkel!

3. Előre tervezés
A sikeres emberek már vasárnap megtervezik előre a hetüket. Találkozók, tárgyalások, munka, randi, elintéznivalók, buli, edzés: mindennek találj előre helyet és időpontot. Sokkal nyugodtabban kezded a hetedet, ha alaposan megtervezed és nem az utolsó pillanatokban hozod meg a döntéseket. A tervezésre elég 20 percet szánnod.

4. Mozgás
Fontos, hogy mozogj vasárnaponta. És ne mondd, hogy nem fér bele a pihenás mellett, mert érdemes összekötni a fenti programokkal. Mozogj együtt a szeretteiddel, menjetek el sétálni, fussatok, focizzatok a kertben. Ha szeretsz edzeni, egy órát vasárnap is szánhatsz a mozgásra.

5. Egészséges táplálkozás
Az egészséges életformához hozzátartozik, hogy a sikeres ember vasárnap sem engedi el magát. Ha a családdal ebédelsz, akkor is igyekezz gondosan megválasztott táplálékot magadhoz venni. Ne rendelj pizzát a kanapén fekve este 8-kor, de persze nyugodtan kényeztetheted magad: egy kiadós séta után belefér egy süti!

6. Olvasás
Egész héten nem volt időd magadra és a tartalmas kikapcsolódásra? Vasárnap szánj erre is egy kis időt. Az is számít, ha fél óra alatt átlapozod az újságokat, vagy csak elolvasol két fejezetet a könyvedből.

7. Behozni a lemaradást
A sikeres emberek nem tolják maguk előtt az elintéznivalókat és a kötelezettségeket. Előfordulhat, hogy hét közben nem jutott időd valamire? Ott a vasárnap délután: szánj egy órát arra, hogy válaszolsz az e-mailekre, megírod az elmaradt beszámolókat, kijavítod a dolgozatokat vagy beraksz egy mosást. Hidd el, elmondhatatlanul jó úgy elkezdeni a hetet, hogy tiszta lappal indulsz és nincs benned szorongás az elvégezetlen feladatok miatt.

8. Pihenés
A pihenés elmaradhatatlan programja a vasárnapoknak. De ne lazsálj egész nap! Maradjatok ágyban egy órával tovább, feküdj le időben, hogy újult erővel kezdhesd a hétfőt, vagy dőlj le délután szundikálni.

9. Visszatekintés
A sikeres emberek úgy kezdenek el egy új hetet, hogy továbbvisznek valamit az elmúlt hétből. Gondold át, milyen heted volt, mi okozott örömet, mivel vagy elégedett, mivel nem. Miben kellene fejlődni és miből lehet tanulni. Törkedj arra, hogy már vasárnap tudd, mivel lehet jobb a következő heted, mint az előző.

10. Csúcspont
A hétfő úgyis mindjárt eljön, ezzel nem tudsz mit kezdeni. Ezért érdemes a lehető legpozitívabban befejezni a hetet! Vasárnap este már tényleg csak olyan dolgot csinálj, ami maradéktalan örömet okoz, hogy boldogan feküdj le. Ha ez egy jó film, egy finom vacsi vagy egy jó könyv, esetleg mindössze egy szerelmes üzenetváltás a pároddal, akkor is jó. A lényeg, hogy jó érzéssel, kedvvel és pozitív hozzáállással hajtsd álomra a fejed.

Akkor is, ha másnap reggel szigorlat, kemény tárgyalás, korán kelés, vagy rengeteg munka vár.
Mert a vasárnap akkor is tiéd. Tedd teljessé s siker érdekében!

(Fotó: business insider)