Jump to content

7 tipp, hogy legyőzd a januári búskomorságot

2015. 01. 14. 10:14

Januárban még a legoptimistább emberek is hajlamosak megadni magukat a rosszkedvnek, hiszen a sötét, hideg reggelekben, a szeles, esős nappalokban sokszor nehéz megtalálni, minek is örülhetnénk igazán. A karácsony és a szilveszter ünnepi fénye már rég a múltté, a vidám, színes tavasz pedig még nagyon messze van... De ne csüggedj, íme a kedélyjavító megoldás!

Nem kell feltétlenül átadnunk magunkat a komor hangulatunknak, egy-két apróbb trükkel sokat tehetünk a kedélyünk javításáért!

1.-Ébredj kellemes hangokra!

Nincs is annál hervasztóbb, amikor a még sötét hajnalba belecsörren az ébresztőóra agresszív hangja! Egy ilyen harsány indítás után nem könnyű jókedvet varázsolnunk a reggelünkbe. Éppen ezért cseréld inkább le a vekkert, és helyette tölts le valamilyen kellemes ébresztő hangot a telefonodra. Egészen másképp fogod érezni magad, ha az óceán hullámzására, madarak csicsergésére, vagy egy halk zongorafutamra kelsz fel.

2.- Keresd a fényt!

Az egyik oka, hogy egyre gyakrabban elkap bennünket a téli depresszió, hogy ilyenkor nagyon lecsökken a napfényes órák száma, és mi is jóval kevesebbet tartózkodunk odakint, mint tennénk azt tavasszal, vagy nyáron. A szervezetünknek azonban szüksége van a napfényre és a D-vitaminra, ezért próbáljunk minél többhöz hozzájutni az időjárás ellenére is. Érdemes az ablak mellé ülni, amikor csak tehetjük, és nagy sétákat tenni, ha odakint süt a nap.

3.- Hallgass szomorú dalokat!

Felejtsd el a pörgős muzsikákat, a kutatók szerint ugyanis a líraibb dallamok azok, amik feldobják a hangulatunkat, megnyugtatnak és csökkentik a magányosság érzetét.

4.- Tartsál munka közben rendszeresen teaszüneteket!

Holland tudósok ugyanis megállapították, hogy a munkát megszakító kávé- és teaszünetek rendkívül fontosak, javítják a hangulatunkat, és növelik a kreativitást!

5.- Állj tótágast!

A fejedbe áramló vér ugyanis feldobja az energiaszintet, és javítja a koncentrációt, ahogy ezt bármelyik nagy jógaoktató is megmondhatja. A rendszeres fejenállás ezen kívül csökkenti a depresszió és a stressz kialakulásának esélyét is.

6.- Mozogjál!

Ha nem szeretnél edzőterembe járni, akkor menj el naponta sétálni és tegyél meg legalább 10.000 lépést!

7.- Egyél keserű csokoládét!

A kakaóban ugyanis temérdek antioxidáns, cink, magnézium, vas, C-vitamin található többek között, amik az immunrendszerednek is jót tesznek.

(Kép: blog.lululemon.com)