Jump to content

6 egyszerű lépéssel megelőzhető lenne a korai szívroham

2015. 01. 07. 11:09

Négyből három szívroham, amit fiatal nők szenvednek el, megelőzhető lenne, ha betartanának hat egészséges szabályt, állítják kutatók.

A hat dolog, amire oda kellene figyelni, hogy elkerülhessük a szívroham kockázatát bizony nem nagy ördöngősség. A kutatók a következőképpen foglalták őket össze:

-Ne dohányozz!

-Figyelj oda, hogy egészséges maradjon a testsúlyod!

-Hetente legalább 150 percet sportoljál!

-Hetente ne tévézzél hét óránál többet!

-Naponta legfeljebb csak egy alkoholos italt igyál meg!

-Étkezzél egészségesen!

 

Ezeknek a szabályoknak a betartásával a harmincas és negyvenes éveikben lévő nők nagy eséllyel elkerülhetnék a szívbetegségek kialakulását, állítják amerikai kutatók.

Andrea Chomistek professzor csapatával együtt 70.000 nő egészségügyi adatait vizsgálta meg két évtizeden keresztül. A húsz év során 456 nő szenvedett el szívrohamot, 31.691-et pedig valamilyen szív- és érrendszeri betegség kockázatával diagnosztizáltak, köztük kettes típusú cukorbetegséggel, magas vérnyomással, vagy magas koleszterinszinttel. A kutatásban részvevő nők átlagosan 37 évesek voltak.

A kutatók úgy találták, hogy azok a nők, akik mind a hat szabályhoz tartották magukat, 92%-kal lecsökkentették egészséges életmódjukkal a szívroham kockázatát és 66%-kal a kockázati tényezők kialakulásának esélyét. Ebből Chomistek csapata azt a következtetést vonta le, hogy a szívrohamok háromnegyede, a kockázati tényezők kialakulásának pedig a fele elkerülhető lenne, ha minden egyes nő, kivétel nélkül tartaná magát ehhez a hat aranyszabályhoz. Ám azok esetében is, akik csak négyet tartottak be a hatból, erősen lecsökkent a szívproblémák kialakulására való esély.

Ezek az eredmények összevágnak korábbi kutatásokkal, melyek megállapították, hogy a hosszú élet alapvető feltételei a füstmentes élet, a visszafogott alkoholfogyasztás, sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, az egészséges testsúly és a rendszeres testmozgás.

Amivel a mostani kutatás kiegészült, az egy spanyol felmérésnek köszönhető, amelyben megállapították, hogy a túl sok tévénézés megduplázhatja az idő előtti halál esélyét. A túl sok ülés ugyanis megduplázhatja az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a szívproblémák, vagy a cukorbetegség.

(Kép: darryckbinum.com)