Jump to content

Ezeket edd a vesédért!

2014. 12. 24. 11:46

A krónikus vesebetegség igen komoly probléma, csak az Egyesült Államokban több, mit 26 millió ember érintett benne, de azok, akik cukorbetegségtől, szívbetegségtől, vagy magas vérnyomástól szenvednek, szintén a veszélyezetett csoportba tartoznak. Jó hír viszont, hogy a veséink állapotán tudatos táplálkozással is sokat javíthatunk!

Lássuk tehát, milyen ételeket érdemes fogyasztanunk, ha meg akarjuk őrizni veséink egészséges állapotát!

-Fokhagyma:

Az illatos zöldség régóta ismert gyulladás- és koleszterinszint csökkentő hatásáról, de emelett magas antioxidánsokban is. Rendszeres fogyasztásával a rák kialakulása is megelőzhető lehet.

-Kelkáposzta:

Nem csak a kel, hanem a brokkoli és a karfiol is remek zöldség, ha a vesék védelméről van szó, hiszen temérdek C és K vitamint tartalmaznak. A kelkáposztának azonban ezen felül kiemelkedően magas a vas, kálcium, és béta karotin tartalma is. Nem kell kizárólag csak a hagyományos káposztafőzelékben gondolkodnunk, ha kelre fájna a fogunk, hiszen leturmixolhatjuk zöldséglében, vagy a salátáinkat is kiegészíthetjük a nyers levelekkel.

-Tojásfehérje:

A tojásfehérjének igen magas a fehérje- és vas-, de alacsony a foszfor-, és káliumtartalma, így remek segítője a veséinknek. Ráadásul szinte semmi zsírt nem tartalmaz, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

-Hagyma:

A fokhagymához hasonlóan tele van hatékony antioxidánsokkal, ami úgy harcol a rák és a szívbetegségek ellen, hogy mellette erősíti a kardiovaszkuláris rendszert. Nyers fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású.

-Friss halak:

Főképp a hering, lazac, pisztráng és szardínia igen magas omega-3 zsírsavakban, melyeket az emberi test nem képes önmagától előállítani. A rendszeresen halat fogyasztók körében sokkal alacsonyabb a szívroham, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a krónikus vesebetegségek kockázata.

-Alma:

Igazolva a régi mondást, naponta egy alma valóban távol tarthatja az orvost, hiszen csökkenti a koleszterinszintet, de mellette gyulladáscsökkentő hatással is bír.

-Olivaolaj:

Azokban az országokban, ahol sütéshez, főzéshez olivaolajat használnak zsír, vagy vaj helyett, sok más betegség mellett ritkábban fordul elő szívroham, vagy vesebetegség.

(Forrás: womenosophy, kép: modernparentsmessykids.com )