Lássuk tehát, milyen ételeket érdemes fogyasztanunk, ha meg akarjuk őrizni veséink egészséges állapotát!
-Fokhagyma:
Az illatos zöldség régóta ismert gyulladás- és koleszterinszint csökkentő hatásáról, de emelett magas antioxidánsokban is. Rendszeres fogyasztásával a rák kialakulása is megelőzhető lehet.
-Kelkáposzta:
Nem csak a kel, hanem a brokkoli és a karfiol is remek zöldség, ha a vesék védelméről van szó, hiszen temérdek C és K vitamint tartalmaznak. A kelkáposztának azonban ezen felül kiemelkedően magas a vas, kálcium, és béta karotin tartalma is. Nem kell kizárólag csak a hagyományos káposztafőzelékben gondolkodnunk, ha kelre fájna a fogunk, hiszen leturmixolhatjuk zöldséglében, vagy a salátáinkat is kiegészíthetjük a nyers levelekkel.
-Tojásfehérje:
A tojásfehérjének igen magas a fehérje- és vas-, de alacsony a foszfor-, és káliumtartalma, így remek segítője a veséinknek. Ráadásul szinte semmi zsírt nem tartalmaz, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
-Hagyma:
A fokhagymához hasonlóan tele van hatékony antioxidánsokkal, ami úgy harcol a rák és a szívbetegségek ellen, hogy mellette erősíti a kardiovaszkuláris rendszert. Nyers fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású.
-Friss halak:
Főképp a hering, lazac, pisztráng és szardínia igen magas omega-3 zsírsavakban, melyeket az emberi test nem képes önmagától előállítani. A rendszeresen halat fogyasztók körében sokkal alacsonyabb a szívroham, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a krónikus vesebetegségek kockázata.
-Alma:
Igazolva a régi mondást, naponta egy alma valóban távol tarthatja az orvost, hiszen csökkenti a koleszterinszintet, de mellette gyulladáscsökkentő hatással is bír.
-Olivaolaj:
Azokban az országokban, ahol sütéshez, főzéshez olivaolajat használnak zsír, vagy vaj helyett, sok más betegség mellett ritkábban fordul elő szívroham, vagy vesebetegség.
(Forrás: womenosophy, kép: modernparentsmessykids.com )