Jump to content

Ártalmasak lehetnek az egészségre a lakásban szárított ruhák!

2014. 12. 10. 11:15

A lakásban szárított ruhák komoly egészségügyi kockázattal járhatnak legyöngült immunrendszerű, vagy asztmás emberek számára, figyelmeztetnek szakemberek.

A szárítóra, vagy meleg radiátorra terített nyirkos ruhák akár 30%-kal is megnövelhetik egy lakás belsejének páratartalmát, ami ideális környezetet biztosít a penészgomba spóráinak. Különösen az Aspergillus fumigatus miatt aggódnak az orvosok, melynek spórái többnyire tüdőfertőzéseket okoznak, de elterjedhetnek az egész testben.

Egy mosásnyi nedves ruhával akár két liternyi vizet is elpárologtatunk a lakásban, kellemes környezetet teremtve ezzel a különféle gombáknak. Legtöbbünknek ugyan nem okoz semmi problémát a párás környezet, de az asztmások és a gyenge immunrendszerűek számára komoly kockázatot is jelenthet a spórák elszaporodása. A szakember ezért azt javasolja, ha tehetjük, szárítsuk a ruhákat a hálószobáktól minél távolabb, lehetőség szerint egy külön helységben, a mosás végeztével pedig alaposan centrifugáljuk belőlük ki a vizet.

(Kép: redorbit.com)