Jump to content

A járásból is következtethetünk a demenciára

2014. 10. 29. 11:25

Ha valakinek megváltozik a járásának üteme, vagy a testtartásában fedezünk fel halvány módosulásokat, az akár az első jelei is lehetnek az időskori demenciának, állítja egy kutatás.

A Newcastle egyetem tudósai szoros kapcsolatot fedeztek fel a Parkinsonos betegek testtartásának, illetve járásának megváltozása és a kognitív funkcióik romlása között. Ez a felfedezés azt is jelentheti, hogy a jövőben az orvosok jóval hamarabb felismerhetik a demencia korai fázisának jegyeit pácienseiken, így a kezelést is gyorsabban meg lehet kezdeni, illetve a tüneteket is hatékonyabban lehet csökkenteni.

A kutatás során 120 olyan pácienst viszgáltak meg az orvosok, akiknél nemrégiben diagnosztizáltak Parkinson-kórt. Ennél a betegségnél ugyanis hatszor nagyobb eséllyel alakul ki az időskori elbutulás is. Az adatokat aztán összevetették a hasonló korú egészségesekből álló kontrollcsoportéval.

A kísérlet résztvevőinek egy 25 méteres körben kellett sétálnia két percen keresztül, a mozgásukat pedig egy olyan számítógépes programmal elemezték, ami már a legapróbb változásokat is észreveszi. Ezek után a kognitív készségeiket is megviszgálták.

A kutatás eredményeit összegezve a szakemberek erős kapcsolatot véltek felfedezni az egyes emberek lépésének üteme és a figyelemszintjük, illetve a testtartásuk és a memóriájuk között.

A kutatók azt tervezik, a vizsgálatokat a jövőben is folytatják majd, hogy lássák, hogyan változnak ezek az összefüggések a kor előrehaladtával.

A kutatás vezetője, Lynn Rochester professzor elmondta, hogy az olyan enyhe változások is, mint a lelassult léptek, vagy az oldalra kibillenés mértéke járás közben a kognitív készségek romlásáról adhatnak tájékoztatást még jóval azelőtt, hogy ez más tesztekkel kimutatható lenne.

Bár még számos további vizsgálat szükséges ahhoz, hogy ezt a módszert általánosan használni lehessen, az eredmények igen bíztatóak, állítja a szakember.

(Daily Mail, kép: hotsearch.aol.co.uk)