Jump to content

Ahol nincs kifejezés a hőhullámra

2014. 10. 13. 12:21

A Távol-Keleten, Kínában és Japánban a nők töredéke éli át súlyos változókori tüneteket, Japánban például nincs is kifejezés a hőhullámra. A titok a fitoösztrogénekkel teli étkezésben rejlik.

A japán nők mindössze 10-24 százaléka panaszkodik a változókorral járó hőhullámokra, míg a nyugati nők 85 százalékát érinti e kellemetlenség. Sőt, a klímax-szal járó egyéb tünetek – álmatlanság, idegesség, depresszió, stb. – is jóval kevésbé kínozzák meg őket. Hogy miért? A 45. és 50. életév között beköszöntő változókort, - amikor mind kevesebb ösztrogént és progeszteront termelnek a petefészkek -, tudatos étkezéssel ki lehet cselezni. Azaz nem kell a mellékhatásokkal járó hormonterápiát bevállalni, mert léteznek szelíd gyógymódok, amiket a keleti nők alkalmaznak.

A gyógynövények vizsgálata bebizonyította, hogy a növényvilágban több mint 1000 olyan vegyület létezik, amely hormonszerű hatást gyakorol a női szervezetre. Ezek a természetes anyagok előfordulnak bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, illetve gyógynövényekben. Változókori panaszok esetén tehát szelíd stimulánsokként hatnak a belső elválasztású mirigyrendszerre. Az ilyen hatású anyagokat nevezik fitohormonoknak, vagy fitoöszrogéneknek. Valójában sem ösztrogént, sem progeszteront nem tartalmaznak, viszont gyógyító és kiegyensúlyozó hatásúak a klimaxban lévő női szervezetre.

Mit érdemes fogyasztani a változókorba lépett nőknek?

1. Jamszgyökér (édesburgonya)

Fitoterápiás kutatás a gyökerében kimutatta a diosgenint, a progeszteron nevű női nemi hormon egyik előanyagát. Russel Marker amerikai tudós 1952-ben kifejlesztett egy olyan kémiai eljárást, amellyel a laborban a diosgeninből elő tudta állítani a női sárgatesthormont, a progeszteront, ami jó hatással van a női test hormonháztartására. (cseppek, drazsé, homeopátiás szerek formájában kapható).

2. Szója

A japán nők lényegesen ritkábban szenvednek hőhullámok miatt (a szó nem is létezik a japán nyelvben), és világszerte náluk a legalacsonyabb a mellrák előfordulási aránya. A japán nők naponta átlagosan 50-60 mg izoflavonoidot fogyasztanak a szójatermékekkel, ami kedvezően hat a hormonháztartásukra. Arra vigyázzunk, hogy csak ellenőrzött szóját fogyasszunk!

3. Bioaktív élelmiszerek

Bab, lencse, borsó, csicseriborsó, vörös here-, szója-, lucernacsíra, szilva, dinnye, gránátalma, brokkoli, cukkini, karfiol, diófélék, gabonák, lenmag, napraforgómag mind tartalmaz fitoöszrogént.

4. Magyar gyógynövények,

amelyekkel kiegészíthető a klímax kezelése: közönséges harangláb, szúrós gyöngyajak, komló, orbáncfű, cickafark, poloskavész, vizi peszérce.

(fotó: gittarawfood.blogspot.com)