Jump to content

Idomított méhek kiszagolják a rákot

2014. 09. 22. 12:18

Egy portugál dizájner, Susana Soares olyan diagnosztikai eszközt fejlesztett ki üvegből, amelyben képzett méz-méheket használnak a kutatók, hogy kiszaglásszák, ha a betegnek rákja van.

A Bees (Méhek)-projekt azon a kutatáson alapul, hogy a „szaglászló” méhek betaníthatók bizonyos szagok észlelésére, mint a rák, vagy mint robbanószerek. Korábban láttunk már egy hasonló ötletet, melyben a kutatók kutyákat használtak, hogy kiszagolják a tüdőrákot és továbbfejlesszék az észlelés technológiáját. És ugyan a méhek csak egyfajta szag észlelésére képezhetőek ki, a képességeik pont olyan jók, mint kutyatársaiknak, ha nem jobbak.

- A méheknek ugyanis akut szaglóképességük van, s ez könnyen hasznosítható vilámgyors bioszenzorként – mondja Soares. Nem is gondolnánk, de a méhek könnyen betaníthatók, hogy célba vegyék a természetes és az ember által létrehozott kemikális szagok széles skáláját, beleértve a bizonyos betegségekkel azonosítható biomarkereket.

A méhek betanítása csupán kb. 10 percet igényel. Az egyszerű folyamat során a méhek megtanulnak felismerni egy bizonyos szagot, csupán azzal az egyszerű visszacsatolással, hogy olyankor megjutalmazzák őket víz-cukor keverékkel. A méhek ezek után erre asszociálnak arról a bizonyos illatról, és emiatt mindig azt keresik. Soares Bees-projektjének eszközei egyszerűek: egy nagyobb üvegbúrában, - amely a méheket tartalmazza,- van egy kisebb üvegbúra is. Amikor a beteg belefúj az eszközbe, a képzett méhek azonnal beleszállnak a kisebb búrába, ha azok rákot észlelnek. A projekt célja meggyorsítani a rákdiagnosztika folyamatát, és hogy segítse a diagnózist a rák korai szakaszában.

- Szeretném az eszközt széles körben elterjedni a világon, különösképp a fejlődő országokban, ahol egyrészt olcsóbb alternatívát jelenthet, másrészt meggyorsíthatja az olyan betegségek kimutatását, mint a tuberkulózis, a malária, vagy a dengue-láz.

A Bees-projektet a tavalyi Holland Dizájnhéten mutatták be, ezért még senki ne keresse a magyar kórházakban!

(forrás: gizmag.com, fotó: siws.fr)