Jump to content

A kávé megnövelheti a diabétesz kialakulásának esélyét

2014. 09. 10. 11:16

Nagyon óvatosan kell bánnunk a napi kávéfogyasztásunkkal, figyelmeztetnek olasz kutatók. Három csészénél több fekete ugyanis megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A rendszeres kávéfogyasztás megnöveli a prediabétesz kockázatát, azaz a kettes típusú cukorbetegség korai fázisának kialakulását azoknál a felnőtteknél, akik lassan emésztik meg a koffeint és magas vérnyomástól szenvednek.

Az olasz kutatócsoport 1180, 18-45 év közötti magas vérnyomású, de nem diabéteszes beteget vizsgált meg. A páciensek 87%-a egy-három csésze kávét fogyasztott naponta, 13%-uk viszont ennél többet. A vizsgálatokból megállapították, hogy 42%-uk gyorsan, 58%-uk viszont lassan emészti meg a koffeint. Azoknál, akik kevesebb kávét ittak, 34%-kal nőtt meg a cukorbetegség kialakulásának veszélye, az erős kávésoknál viszont 50%-kal. Megnyugtató azonban, hogy a kockázat főleg a lassú emésztésű betegeknél lépett fel.

A kutatás vezetője, Dr Lucio Mos kihangsúlyozta, hogy az egyének életstílusa is sokban befolyásolja a vérnyomásukat és a diabéteszre való hajlamukat.

-A kockázat sokkal nagyobb, ha az illető túlsúlyos, vagy ha nagyon sok kávét fogyaszt. Azoknak a fiataloknak, akik magas vérnyomással küzdenek, tisztában kell lenni vele, mit kockáztatnak, ha koffeintartalmú kávét fogyasztanak.

Az olasz kutatócsoport eredményei ellentmondanak más, korábbi vizsgálatoknak, mely szerint a kávéfogyasztás éppen hogy csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

(Daily Mail, kép: balanceflex.com)