Jump to content

7 dolog, amire a kutyáink tanítanak minket

2014. 07. 12. 18:31

Gyerekkorban rengetegen akarunk egy kutyust, ami kezelhető, nem túl nagy, játszótárs és társ is egyben. A szülők oldaláról persze rengeteg ellenérv felmerül, de – különösen, ha kertes házban lakunk – kétségtelenül több érv szól mellette, mint ellene.

Amellett, hogy a kutya is nevel minket, nem pedig csak mi őt, számtalan előnyt tulajdoníthatunk neki. Ha kisgyerek van, megtanul felelősséget vállalni valamiért, gondoskodni, empatikusnak lenni, szeretetet adni, a sort folytathatnánk. Az alábbiakban azt mutatjuk meg, melyek azok a legfontosabb dolgok, amit kutyáink tanítanak nekünk az életről.

1. A pillanatban élni
Bár kutyáink számtalan dologra emlékeznek, például hogy melyik utcában lakunk, a kutyák mindig a jelenben élnek. Amikor labdával játszanak, vagy éppen habzsolják az ételt, nekik mindig az adott pillanat az, ami számít. Ezért látjuk rajtuk, hogy mennyire boldogok, amikor játszunk velük, mert maximálisan kiélvezik az együtt töltött időt.

2. Félelem helyett szeretni
Számos olyan történet van, amikor a harapós, félelemmel teli, rosszul tartott kutyák egy új gazdinál, szeretetteljes környezetben teljesen megváltoznak. Az egyik legintelligensebb állatról lévén szó, ugyanúgy képesek a lelki gyógyulásra, mint mi, emberek.

3. Nem őrizni a sérelmeket
A sérelmek őrizgetése a mi sajátosságunk. Fenntartással közeledünk valaki felé, a múltbéli tapasztalataink – vagy éppen félreértelmezéseink – alapján. A kutyánk sosem fog megsértődni ránk, mert előző este nem játszottunk vele vacsora után. Örülni fog, amikor eldobjuk neki a labdát.

4. Minden nap játszani
Még ha nincs is kutyánk, azt biztosan tudjuk róluk, hogy nincs olyan kutya, aki nem szeret játszani. Épp olyan társas lény, mint mi, állandóan keresi a közelségünket és boldog, ha foglalkozunk vele. Ezáltal minket is megtanít arra, hogy az állandó elfoglaltságot jelentő munkánk során igenis időt kell szakítani a kikapcsolódásra és a szórakozásra.

5. Élvezni az utazást
Amikor útnak indulunk, és a kutyánkkal autózunk, mit látunk? Lógó nyelvvel kidugja a fejét az ablakon és a levegőbe szimatol vagy éppen a két első ülés közé helyezkedve szórakoztat minket. Élvezi a kirándulást, bárhova is megyünk. Nekünk is ezt kellene tenni. Néha, a sok agyalás helyett csak élvezni az utat, nem pedig állandóan a végállomásra koncentrálni.

6. Hűségesnek lenni
Már korábban is említettük, hogy a kutya társas lény, és mint ilyen, akkor boldog, ha ember közelében van. Társaságunkért cserébe pedig hűséget, ragaszkodást és rajongást kapunk tőle. Nem egy megható történetet hallottunk már kutyákról, akik képesek napokig gazdájuk sírjánál ülni.

7. Feltétel nélkül szeretni
Történhet bármi, a kutyánk mindig feltétel nélkül fog szeretni minket. Nem számít, hogy éppen milyen kedve van, azonnal elkezdi csóválni a farkát, ha meglát minket. Ha nem úgy bánunk vele, ahogy ő azt igényelné, vagy éppen kellene, akkor is mindig megbocsát. Talán ez a legfontosabb, amit érdemes lenne tőlük megtanulni.

 

(Forrás: www.huffingtonpost.com)