Jump to content

Mitől karikás a szemünk?

2014. 07. 02. 11:15

Ha karikás szemmel ébredünk, azt rendszerint a fáradtságnak, a kialvatlanságnak, vagy egy átdorbézolt éjszakának szoktuk betudni.Míg ezek is lehetnek az olimpiai tekintet hátterében, a génjeink ugyanúgy hatalmas szerepet játszanak az árnyas ívek kialakulásában.

De vajon mi történik pontosan a szervezetünkben, ami a sötét foltokat és a mély árkokat okozza?

Lényegében arról van szó, hogy a szemünk alatt sokkal vékonyabb a bőrréteg, mint bárhol másutt, ahol emiatt a vérerek is jobban látszanak. Összehasonlításképpen: a szemkörnyéki bőr fél miliméter vastag, míg másutt kettő.

Az ereink persze nem azért tűnnek kék színűnek, mert a vérünk kék (ezt legfeljebb a királyi családokból származó hölgyek és urak mondhatják el magukról), hanem mert a bőrszövet csak az ultraibolya fényt engedi keresztül. Ezért van az, hogy az albínó embereknek az erei sötétpiros, vagy vörös színben játszanak, ami sokkal inkább tükrözi azok valós színét. A szem alatt látható sötét karikák is ennek köszönhetők: csupán a fény verődik vissza a szem környéki vékony bőr alatt húzódó erekről. Azonban ahogy öregszünk, a bőrünk veszít rugalmasságából, és megújulási képességéből, emiatt egyre jobban elvékonyodik. Ezért van az, hogy az idősebb embereknek mélyebb árkok húzódnak a szemük alatt, függetlenül attól, hogy mennyit alszanak.

A másik jelenséget, ami sötét karikákat festhet a szemünk alá, periorbitális hiperpigmentációnak hívják, mely főleg a sötétebb tónusú bőrnél szokott előfordulni. Ez tulajdonképpen akkor alakul ki, ha a szemkörnyéki bőr több melanint termel, és emiatt ott sötétebbnek tűnik a bőrünk. Kezelni sajnos nagyon nehéz, sok esetben egyszerűbbnek tűnhet alapozóval kiegyensúlyozni a bőrszín egyenlőtlenségeit.

A sötét karikákkal kéz a kézben jár a másik esztétikai szemprobléma: a táskák. Fiatalabb egyéneknél ezt okozhatja az, hogy folyadék halmozódik fel a szem alatt, aminek lehet allergia, vagy túlzott sófogyasztás is az oka. Idősebb korban pedig sajnos ez is természetesen kialakul, de azért reménykedhetünk, hogy nem fogunk Derrick felügyelőt is megszégyenítő táskákkal díszelegni.

Azonban akárhogy is nézzük, genetika, vagy pigmentáció, azt mindannyian tapasztalhattuk, hogy a szem alatti karikák és táskák sokkal feltűnőbbek lesznek, ha nem alusszuk ki magunkat rendesen. Ennek az az oka, hogy amikor a testünk fáradt, megnő a szervezet kortizol szintje, hogy így segítse szervezetünket több energiával ellátni. A megemelkedett kortizol viszont megnöveli a véráramot, ami a szem alatti apró erekben is látványos lesz –igen, a jól ismert karikák formájában.

(todayifoundout.com, kép: howtogetridofbagsundereyes.net)