Szerencsére azonban ezeket a hétköznapi bűnösöket, szemben a vírusokkal, könnyen elkerülhetjük, lássuk hát, mik a környezetünkben lévő immungyengítő főkolomposok!
-A mikróhullámú sütőben elkészíthető popcorn igazi immunrendszergyilkos. A papírzacskókat bevonó anyagról, mely megakadályozza, hogy a tasak zsíros tartalma átszivárogjon a papíron, nemrégiben megállapították, hogy károsak az egészségre, mivel legyengítik az immunrendszerünket. Ezt elkerülhetjük, ha hagyományos módszerrel a tűzhelyen készítjük el a ropogós falatkákat!
-A teflonserpenyőkkel nincs semmi gond, amíg a tapadásmentes bevonat sértetlen. Azonban onnantól, hogy felkaristolódik, inkább ne használjuk őket.
-Talán sokakat meglep a hír, de a magányosság is erősen rontja a betegségekkel szembeni természetes ellenállásunkat. Nem kell, hogy féljünk a társaságtól, még influenzaszezonban sem! Keressünk magunknak rendszeresen olyan elfoglaltságokat, ahol másokkal találkozhatunk!
-Az alváshiány is nagy mértékben károsítja az immunrendszerünket. Egy kutatás megállapította, hogy ha egy hétig éjszakánként csak négy órát alszunk, az a felére csökkenti az ellenálló antitesteket a szervezetünkben. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy lefekvés előtt két órával már ne bámuljunk semmilyen képernyőt, és próbáljunk meg rendszeresen 7-9 órát aludni.
-Az antibiotikumok szedése is csökkenti a szervezetünk természetes ellenállását, ezért csak akkor vegyük be ezeket a gyógyszereket, ha feltétlenül muszáj. A legtöbb betegséget egyébként vírusok okozzák, amiknek az antibiotikumok nem fognak megártani. Ha mégis antibiotikumot írna fel nekünk az orvos, a szedése mellett feltétlenül fogyasszunk kefírt, vagy joghurtot, hogy a bélflórák egészséges egyensúlyát visszaállítsuk szervezetünkben!
-A konzervek falának belsejét egy Biszfenol A nevezetű kemikália vonja be. Egy 2010-es amerikai kutatás megállapította, hogy ha a szervezetben megnő a BPA-szint, az csökkenti az ellenállását a kórokozókkal szemben. Ezért a szakemberek azt javasolják, a biztonság kedvéért inkább mélyhűtött, vagy friss ételeket fogyasszunk konzerv helyett.
-Bizonyított tény, hogy 100 gramm cukor elfogyasztását követő öt órában lecsökken a vér fehérvérsejtjeinek baktérium-ölő képessége. Ezért ha tehetjük, kerüljük a finomított cukrok fogyasztását. Ne felejtsük el, sok olyan termék is tartalmaz cukrot, amiket nem feltétlenül gondolnánk veszélyesnek, ilyenek a gyümölcsjoghurtok, ivólevek, vagy a salátaöntetek.
-A rendszeres folyadékpótlásra is oda kell figyelnünk, hiszen a kiszáradt szervezet sokkal érzékenyebb a fertőzésekre.
-Az antibakteriális szappanok használata megnöveli az étel és környezeti allergiákra való fogékonyságot, a kutatók szerint ennek az áll a hátterében, hogy az antibakteriális vegyszerek megváltoztatják az egészséges immunrendszer fejlődését.
(Shine, kép: nytimes.com)