Jump to content

A tűsarok javítja a szexualitást?

2014. 05. 26. 12:34

A nők jelentős része szexisebbnek és magabiztosabbnak érzi magát, ha magassarkú cipőt visel, hiszen megnyújtja a combot, formálja a vádlit, kecsesebbé teszi a járást, nem beszélve az önbizalom növelő hatásáról. Nemrég kiderült, hogy még bónuszt is tartogat.

Mielőtt kifejtenénk a tűsarok bónuszhatását, először vegyük sorra a negatívumokat! Átlagosan naponta 8-10 ezer lépést teszünk meg. Minden egyes lépésnél a testsúly 1-1,5-szerese nehezedik a talpunkra, míg futásnál 3-4-szerese. Ha egy átlagos nap során ilyen terhelésnek van kitéve a talp, képzeljük el milyen, mikor az egész testsúly csak a lábujjakra nehezedik a magas sarkú cipőben!

Teljes talpon álláskor a bokavillába "befeszülve" stabilan rögzül az ízület. Lábujjhegyen álláskor (magas sarkú cipőben) viszont a keskenyebb részével érintkezik, ezért a boka bizonytalanabbá válik, könnyebben sérül. Az ortopédusok arra hívják fel a figyelmet, hogy az ebből eredő ismétlődő, apró rándulások hosszú távon a boka meszesedéséhez vezethetnek, míg nagyobb bokaficam esetén a szalagsérülés veszélye áll fenn. A mindennapos tűsarok viselésénél az első észrevehető elváltozás a talp elülső részében megjelenő bőrkeményedés, vagy a benőtt köröm, a nap második felében jelentkező lábfájdalmak. Ekkor az esetek nagy részében már észlelhető a láb elülső részének a kiszélesedése, majd bütyök és kalapácsujj, sőt, akár térdízületi panaszok is kialakulhatnak.

Viszont Maria Cerruto olasz urológus szerint van a magassarkú cipő viselésének egy eddig fel nem ismert pozitív hatása. Azt állítja, hogy a tűsarok javítja a szexuális életet! Az orvosnő 66, ötven évnél idősebb asszonyt megvizsgálva arra jutott, hogy azoknak, akik öt centi magas sarkú cipőt hordanak, ugyanolyan jó a testtartásuk, mint a lapos lábbelit viselőknek, viszont sokkal erősebbek a medenceizmaik. Ez azt jelenti, hogy izmaik pozíciója optimális, vagyis erősebbek és jobban képesek összehúzódni. A medencefenéki izmok pedig kulcsfontosságúak a női test számára. Egyrészt hozzájárulnak a szexuális élvezethez, másrészt megtámasztják a fontos belső szerveket, így a húgyhólyagot, a beleket és a méhet. A kutatás arra nem terjedt ki, hogy e pozitívumhoz mindennap kell-e viselni a magas sarkakat, de az azért kiderült, hogy nem a járásképtelenségig magas sarok hat ilyen jótékonyan. Azért jobb, ha senki nem várja el pusztán a tűsarkoktól, hogy mindennapos viselésük lepedőakrobatává varázsolja őket hirtelen. 

(fotó: fridus.tumblr.com)