Jump to content

Menstruációs party (?)

2014. 05. 19. 12:16

Hol máshol, mint a tengerentúlon kínálják a rendezvényszervező cégek a menstruációs partykat azoknak a tinédzsereknek, akik „nagylányok” lettek. Az úgynevezett menarché-ünnepen piros dekoráció között, piros ételekkel, menstruációs kvízzel látja vendégül a piros ruhás érintett a barátait.

Elég nagy ugrás ez ahhoz képest, hogy az antik világban nem volt illendő erről beszélni, ezért sok lány azt hitte, hogy meg fog halni, mikor meglátta az alsóneműjén a piros foltot. Még ha ritka is, de sajnos még manapság is akadnak családok, ahol a tinédzserek úgy kezdenek el menstruálni, hogy azt sem tudják, mi történik velük. Pedig megtörtént eset, hogy meddőséget is okozhat egy traumatikusan megélt menstruációs élmény. A pszichológusnál derült ki, hogy az igen konzervatív családban cseperedő lány mennyire megszégyenült, mikor váratlanul összevérezte a ruháját.Ez a dramatikus tapasztalat juttatta el ebben a zárt környezetben, hogy ha a menstruáció ilyen szörnyű élmény, a szülés még ennél is rosszabb lehet. Később, mikor babát szeretett volna, a szakembernél derült ki, hogy az akkor szerzett lelki sebek miatt nem tudott teherbe esni.

Ugyanakkor a világ több országában léteznek olyan népszokások, aminek keretében megünneplik a felnőtté vált lányt. Marokkóban nővendégeket hívnak a házhoz, az apacsoknál négynapos beavatási rituálét tartottak, míg egy másik törzsnél kivitték a lányt a tengerre, és vissza kellett úsznia, hogy bizonyítsa erejét. A magyaroknál nem volt ilyen népszokás, sőt, a paraszti életben, ahol nem volt szexuális felvilágosítás, annyit vetettek csak oda, hogy „majd elmúlik”.

Ma már az édesanyák többsége felkészíti gyermekét és elmagyarázza, mi és miért fog történni vele. Hiszen az első menstruáció nagy esemény egy lány életében, amire nőként mindig emlékezni fog. E. Davis amerikai szexuálpszichológus tovább megy, szerinte a serdülő lány első menstruációs élménye nagyban kihat első szexuális élményére is. Ezért fontos, hogy egy édesanya, vagy az idősebb nőrokonok tisztelettel és figyelemmel forduljanak felé. Ha nem is kell akkora csinnadrattát csapni, mint egy amerikai menarché party, de emlékezetessé lehet tenni például együtt töltött idővel, közös főzéssel, kisebb ajándékkal, amire jó lesz visszagondolnia a tinédzsernek. S mivel életünkben átlagosan négyszázszor éljük át a piros napokat, nagy az édesanyák felelőssége, hogy ne örökítsék tovább a menstruációval kapcsolatos negatív attitűdjeiket. Hiszen ha belegondolunk, a kisebb-nagyobb fájdalmak, diszkomfort érzések és a premenstruációs szinddróma (PMS) ellenére sok pozitívum is kapcsolódik hozzá. Hogy melyek ezek, az legyen mindenkinek házi feladat, gondolkozzon el rajta!

(fotó: gurl.com)