Jump to content

Egy dühös nő veszteségei

2014. 05. 18. 11:43

Barbara McNally, amerikai író szerint rengeteg dolog van, amit a házassággal – frissen végzett egyetemistaként – feladott. 23 évvel később, válása után ezekről a dolgokról elmélkedett, és osztotta meg velünk tapasztalatait.

Néhány pontban összeszedte, melyek azok a dolgok, amiket veszteségként ír le:

1. Kilépés a munkahelyről
„A férj, aki a pénzt keresi, egyúttal felállítja a fő szabályokat is. A fizetésemen kívül a megbecsülésemet is elvesztettem, és feladtam a karrieremet.” 
Barbara biztosan sokat tud a házasságról, de téves dolog mindenért azt hibáztatni. Miért kellene feladnunk a munkánkat, amit szeretünk, csak azért, mert férjhez megyünk? A másik fél részéről érkező hasonló irreális elvárásokat azonnal szereljük le.

2. A barátok elvesztése
„Csak az ő akarata érvényesült, ő döntötte el, hogy kivel, mikor, hol találkozzunk.” Természetes, hogy a házassággal bizonyos dolgok megváltoznak, és talán a régebbi kapcsolatok is lazulnak. De az, hogy tartjuk-e barátainkkal a korábban szoros kapcsolatot, az nem máson, csakis rajtunk múlik.

3. Véleményformálás hiánya
„Elvesztettem a hangomat. Igent mondtam akkor is, amikor valójában nemet akartam mondani. Nem akartam konfrontálódni, de őszintének kellett volna lennem a férjemmel, még ha ezzel mosolyszünet is kialakul.” A szerző jól látja. Hangunk elvesztése, akaratunk kifejezésének hiánya a saját gyengeségünk. Értelmetlen mást hibáztatni ezért.

4. Önbizalom elvesztése
„Az elutasítás, magány, és a megalázó pillanatok elkerülése miatt nem mondtam el neki, hogy én mit szeretnék akár a szexben, akár az élet többi területén.” Néma gyermeknek anyja sem… Ugye ismerjük? Beszéljük meg ezeket a dolgokat, mert bár úgy érezhetjük, megtaláltunk lelkitársunkat, egyáltalán nem biztos, hogy a gondolatainkban is tud olvasni.

5. Önmagunk elvesztése
„Ha én nem tekintettem magamra egyenlő rangú és jogú társként, ő hogy tudott volna? Az igazság az, hogy a „kiszolgáló” feleség szerepe még a legjobb körülmények között sem működik.” Van akinek az jelenti a tökéletes kielégülést, ha kiszolgálhatja férjét, de mi van azokkal, akik másféle életre vágynak? Nem létezik egyetlen szerep, és egy fajta élet. Olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk.

6. A „bizonyos” harmadik
„Viszonyom volt, így én voltam a rossz feleség, akinek megbánást kellett tanúsítania. Amennyire fájdalmas volt ez a férjemnek, annyira volt önromboló számomra.” Az érzés, hogy valaki tartósan elnyomásban él, előbb-utóbb valami súlyosabb tettben nyilvánul meg. Ilyen például a megcsalás is, ahonnan már nincs visszaút, ezért ne jussunk el idáig. Egy ilyen helyzetben mindenki sérül, totális zsákutca és teljesen fölösleges.

 

www.huffingtonpost.com

(Fotó: gettingmarriednews.files.wordpress.com)