Jump to content

Hogyan legyünk bölcsebbek hét lépésben?

2014. 04. 25. 11:23

A bölcsesség Monika Ardelt szociológia professzor szerint nem feltétlenül velünk született képesség, hanem tanulható és elsajátítható. Jól is járunk, ha ebbe a tulajdonságunkba fektetünk be: a témában jártas professzor szerint ugyanis a bölcs emberek sokkal kiegyensúlyozottabban és boldogabban élnek.

Lássuk csak, mit tehetünk Dr Ardelt szerint, hogy bölcsebbé és boldogabbá váljunk?

1.- Kalandra fel!

Minél nagyobb az élettapasztalata, annál többet fog tudni. Ne üldögéljen hát a szobájában, hanem induljon felfedezni ismeretlen tájakat, kultúrákat, új embereket!

2.- Nyissa ki a lelkét az újra!

Az is fontos, hogy tanuljon a fent megszerzett tapasztalataiból. Az utazástól önmagában még nem leszünk bölcsebbek. Nyisson ki a világra, nézze meg a dolgokat egy másik szemszögből, rugalmasan, előítéletek nélkül!

3.-Nézzen a mélyére a dolgoknak!

Nem elég önmagában, a dolgok felszínét megvizsgálni. A bölcs emberekre jellemző, hogy tudásuk elmélyült, komplexebb. A kapcsolataikra, spirituális és személyes fejlődésükre is nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a puszta sikereikre.

4.-Meditáljon!

Nagyon fontos az önreflexió, amely hozzásegít minket ahhoz, hogy tisztán lássuk, kik is vagyunk valójában. Mélyüljön el önmagában minden nap egy kicsit, csak a lélegzetére és a saját érzéseire koncentrálva.

5.- Tanuljon a kudarcaiból is!

Ami nem öl meg, az megerősít, tartja a mondás. A bölcs emberek pedig képesek a nehézségeikből előnyt kovácsolni, egy nehezebb helyzetből győztesként kikerülni. Ha valami kellemetlenség éri, ne gubózzon bele a problémájába, inkább nézze meg egy másik szemszögből, és gondolkodjon el azon, vajon mitől alakulhattak eképp a dolgai?

6.- Ne legyen egyedül!

Az egyik fontos jellemzője a bölcs embereknek, hogy erős támogató-rendszerük van. Ez lehet egy terápiás csoport, baráti kör, család vagy hitközség. Mások segítségével még a traumatikusabb időszakokat is könnyebb átvészelni.

7.- Legyen elfogadó!

Úgy magával, mint másokkal is.

(Kép: everydayfamily.com)