Jump to content

Nem csak Dustin Hoffman

2014. 04. 24. 12:08

Nem csak Dustin Hoffman, René Zellweger, vagy Matthew McConaughey tud olyat alakítani a filmekben, hogy eláll az ember lélegzete tőle. Jócskán vannak magyar színészek is, akik időt-energiát nem sajnálva, a psziché mély bugyraiba merülve készültek fel szerepeikre.

Csak a teljesség igénye nélkül említünk pár példát, hiszen hely hiányában nem vehetünk minden nagy alakítást sorra. Négy éve Kulka János, az Esőember címszerepére való készülés közben, - hogy minél hitelesebb legyen alakítása -, egy autistákkal foglalkozó alapítványhoz járt. Kulka pszichiáter segítségét is igénybe vette az autizmus tüneteinek, különös, zárt világának a megismeréséhez, miközben nem várt ajándékot kapott ezáltal. „Ezek a találkozások az önmagammal való találkozást is elhozták, s rádöbbentem, hogy valahol mindenkiben él egy autista kisgyermek -” mondta felkészülése kapcsán.

A tavalyi Monte Carlo-i Filmfesztiválon Arany Nimfát nyert Aglaja című film főszerepét játszó Ónodi Eszter három hónapon keresztül edzett és futott súlyzókkal, kislabdákkal a megfelelő fizikum eléréséhez. Lefogyott, megtanult zsonglőrködni, addig nyújtott, míg le tudott menni spárgába, aztán legyőzte tériszonyát is. A légtornász mutatványokat mozdulatról mozdulatra tanulta meg, miközben mesterei elhitették vele lélekben, hogy meg is tudja csinálni majd élesben. „Magyar filmeknél ritkán fordul elő az amerikai mozikra jellemző fizikai rákészülés, úgyhogy picit úgy éreztem, ugyanúgy tréningezem, mint a hollywoodi kollégák. És ezen jókat derültem magamban” – emlékezett vissza egy online magazinban.

Hámori Gabriella a Kaméleon című film kedvéért klasszikus és kortárs balettórákat vett, hiszen lesérült balerinát játszott a filmben. Az egyik kereskedelmi csatornán úgy nyilatkozott, hogy „felületesen, de megismerkedtem a táncosoknak azzal a fajta létezésével, hogy ők szimbiózisban élnek a saját testükkel.”

Eperjes Károly két és fél éven át készült a Hídember főszerepére. A Széchenyi Istvánról szerzett rengeteg ismeretéről, élményeiről és e hosszú felkészülésről azóta is tart olykor előadásokat az országban. A Csapd le csacsi című filmben megformált munkásőr hiteles alakjáért pedig jó pár kilót magára szedve meghízott.

Csányi Sándor homoszexuális rádióst alakított a Coming Out című filmben. Szerinte minden színész álma egy ilyen szerep, amihez ő maga ha nem is merült el a melegek világában, de rengeteget beszélgetett érintett barátaival annak érdekében, hogy hitelesen tudja alakítani szerepét.

(fotó: mozinezo.hu)