Jump to content

Egy pohár tejjel az ízületekért

2014. 04. 16. 11:21

Ha meg akarják erősíteni a csontozatukat, és megfelelő mennyiségű kálciummal kívánják ellátni a szervezetüket, a nők a sajt, vagy a joghurt helyett jobban járnak egy pohár tejjel –állítja egy friss kutatás.

Egy múlt héten publikált tanulmány állítása szerint a tejfogyasztás lelassítja a nők esetében az arthrosist, azaz a térd ízületi gyulladásának folyamatát. A kutatás során megvizsgáltak 888 férfit, és 1260 nőt, olyanokat, akik mindannyian arthrosistól szenvednek.

Az arthrosis az egyik leggyakoribb ízületi gyulladásfajta, amely komoly fájdalommal, rugalmasságvesztéssel, és merevséggel jár, és főleg ötven évnél idősebb hölgyeknél alakul ki. A kutatók feljegyezték, hogy a résztvevők milyen gyakorisággal fogyasztanak tejet, sajtot, vagy joghurtot, illetve összehasonlították a térdük állapotát.

A négy évig tartó kutatás eredményeképpen összegezték, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak alacsony zsírtartalmú tejet, a gyulladás kifejlődése lelassult. -

A tejfogyasztás komoly szerepet játszik a csontok egészségében. –nyilatkozta a kutatás vezetője, Bing Lu.

Minnél több tejet ittak a résztvevők, annál jobban csökkent a gyulladás fejlődése. Érdekes azonban, hogy ennek épp az ellenkezője volt igaz a sajtra, a joghurtnak viszont semmilyen hatása nem volt az ízületeik egészségére.

De nem csak a tejfogyasztás az, ami javíthatja az ízülteinknek az állapotát: más kutatások úgy találták, hogy testmozgással és a súly ideális szinten való tartásával is hatékony eredményeket lehet elérni.

(Kép: takepart.com, forrás: Huffington Post)