Jump to content

Emelkedik az aviafóbiások száma

2014. 04. 14. 12:03

Hiába az egyik legbiztonságosabb közlekedési eszköz a repülő, egyre többen félünk tőle. Már nem csak a turbulenciától és villámcsapástól való félelemről van itt szó, megjelent a repülőn való terrorizmustól való félelem is. Hogyan győzzük le az úgynevezett aviafóbiánkat, ha mégis repülőre kell ülnünk?

A 2001. szeptember 11-én történt öngyilkos repülőgépmerényletek számszerűen megnövelték az emberek repüléssel szemben érzett idegenkedését. A Washingtoni Egyetem kutatói kétezer embert kérdeztek meg 2001 nyarán, akiknek 60%-a félt a repüléstől. 2002 telén ugyanebből a kétezer emberből már 81% tartott repülőre ülni. A nőkre különösen nagy hatással voltak a terrortámadások. A Washingtoni Egyetem felmérése szerint a 2001. szeptember 11-e előtt még csak „kissé", vagy „egyáltalán nem" félő nőknek a támadásokat követően már 31%-a tartozott a legalább „mérsékelten" félők körébe, míg a férfiak esetében ez a növekmény mindössze 16%-ot tett ki.

És most sorozatban itt vannak az újabb, levegőben történt incidensek: február 7-én, a szocsi téli olimpia megnyitó napján egy utas az ukrajnai Harkivból Szocsiba akarta téríteni az Isztambulba tartó menetend szerinti járatot. Március 8-án a maláj repülőgéptársaság egyik gépe tűnt el nyomtalanul, nincs kizárva, hogy terrorcselekmény miatt. Április 1-jén a Lufthansa Münchenből Budapestre tartó járatán egy utas stewardesst ejtett túszul, éles pengéjével kisebb sérülést okozva neki.

A repüléstől – bármilyen okból - való rettegést a szakemberek aviafóbiának hívják. A fóbia túlzott félelem egy objektumtól vagy helyzettől, mely különböző szorongásos tüneteket, szélsőséges esetben pánikrohamot válthat ki a páciensből. A felnőtt fóbiások tisztában vannak vele, hogy félelmük túlzott és alaptalan, a számukra kritikusnak számító szituációkban mégsem képesek felülkerekedni rettegésükön. A New York-i Egyetem kutatói előrehaladott kísérleteket folytatnak az agy, félelemért felelős részeinek elektromos mikrostimulációjával. Addig is pár jótanács, amivel csökkenthető az aviafóbia:

1. Informálódjunk! Sokan a lezuhanástól félnek a legjobban, amit azzal oldhatunk, ha utána olvasunk a repülőgép működési elvének. Ennek ismeretében jobban elhisszük, mitől marad fent a levegőben egy ekkora monstrum.Jó tudni azt is, hogy a szakemberek szerint a legtöbb légörvény, - még ha a gyomrunknak nem valami kellemes érzés -, nem jelent valós veszélyt a repülőgépre, és hogy a villámcsapás a levegőben jóval ritkábban okoz bajt, mint a Földön, mert az alumíniumból készült gépek védenek az elektromosságtól.

2. Az utazómagasságban érdemes magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételeket enni (tészta, sajt, keksz), mert lipideket képezve elősegítik az ellazulást. Egyesek ezért fogyasztanak alkoholt is.

3. Végezzünk légzési, vagy relaxációs gyakorlatokat!

4. Feszültségoldó homeopata készítményekkel már a repülés előtt pár nappal fel lehet készülni.

5. A terrorizmustól való félelemnél pedig csak azt tehetjük, hogy bízunk a repülőterek biztonságtechnikájában és az egyre szigorodó ellenőrzésekben.

(fotó: telegraph.co.uk)