Jump to content

Előrehozott allergiaszezon

2014. 04. 10. 12:07

Tüsszögés, orrdugulás, szemgyulladás, torokkaparás, fejfájás, fáradtság … Szakemberek szerint idén jóval erősebb és hosszabb lesz a népbetegségnek számító pollenallergia-szezon, mert jóval előbb érkezett meg, mint az elmúlt években. Konzervatív és alternatív terápiák.

A civilizációs ártalmaknak köszönhetően már januárban virágzottak a mogyoró-, az éger-, a ciprus-, és a tiszafafélék. A februári átmeneti hideg után a juhar-, a szil-, a kőris-, majd a nyár- és fűzfák is kibontották bimbóikat. De előbb kezdődött a nyír, a gyertyán, a tölgy, a fenyőfélék, a bükk, a dió, a platán és az eperfélék virágzása is. És akkor még hol vannak a pázsit- és gabonafélék, valamint a híres-neves parlagfű?! Hazánkban az elmúlt húsz évben megduplázódott a betegek száma, ma minden harmadik magyar ember szenved a virágpor allergia valamilyen formájától.

Konzervatív gyógyszerek: az orrdugulásra használat orrspray-k két hétig használhatók folyamatosan, utána szünetet kell tartani az orrnyálkahártya épsége érdekében. A szájon át szedett enyhébb antihisztiminok recept nélkül is kaphatók, a magasabb hatóanyagú tabletták csak recepttel válthatók ki, és a tájékoztatójukban feltüntetett mellékhatásokkal kell számolniuk az allergiásoknak. Az elmúlt idők szenzációja, a szteroidos orrspray-k az allergiás gyulladás több pontját is gátolják, és mivel helyileg fejtik ki hatásukat, így a szervezetben kifejtett mellékhatásuk gyakorlatilag nincs. Ezek az orrspray-k csak órák múlva kezdik el kifejteni hatásukat, és csak két hét használat után érik el a maximális védelmet. Fontos, hogy a szezon előtt, prevencióként kezdjék el használni.

Immunterápia: segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja tolerálni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét. Injekciós, illetve cseppek és tabletta formában 3 évig tart a kezelés, amely nem az allergia tüneteire, hanem az allergia kiváltójára irányul. A terápia egy-két kivételtől eltekintve azonban nem OEP-támogatott, és a havi 10 ezer forintos költségét sokan nem engedhetik meg maguknak. Az állam csupán a méhcsípés elleni immunterápiát támogatja 90 százalékban.

Laktóz- és gluténmentes diéta: a szénanátha olykor társulhat ételallergiával is, ilyenkor sokszor érhető el javulás a tejtermékek és a gabonafélék elhagyásával.

Homeopata szerek: bár a gyógyszertárakban kaphatók általános homeopata szerek az allergiára, legjobb, ha a tünetek változatossága alapján a homeopata orvos választja ki a megfelelő tüneti szert. Hosszú távú megoldást viszont csak az egész embert figyelembe vevő alkati kezeléssel lehet elérni, esetleg egyéb módszereket is latba vetve. A homeopátiás sajátvér-terápiával is jó sikereket érnek el ma már.

De jó eredményeket érnek el a polarizált fényterápiával, biorezonanciával, Bach virágterápiával, akupresszúrával, valamint a magyar mérnökök által kifejlesztett biofizikai műszer alkalmazásával is.

Az aktuális pollenhelyzetről itt tájékozódhat: www.antsz.hu

(fotó: leda.aimaea.com)