Jump to content

A horkolás egészségügyi következményei

2014. 04. 02. 11:27

A horkolás nem csak a velünk egy ágyban éjszakai nyugalmat hiába remélő házastárs számára lehet kellemetlen. A horkoló embereknek 40%-kal nagyobb az esélye, hogy hamarabb meghalnak kortársaiknál, mivel a horkolás hátterében komoly egészségügyi okok állhatnak.

Karl Doghramji, a Thomas Jefferson Egyetem és Kórház alvásközpontjának vezetője arra hívja fel a figyelmünket, hogy az alvási apnoé (azaz légzésszünet), illetve az ezzel együtt járó horkolás számos betegség tünete lehet, illetve a horkolás maga nagy egészségügyi kockázattal jár.

-Sztrók:

Az egyik kutatásból kiderült, hogy a horkolás intenzitása a nyaki erek szűkületével van összefüggésben, ami sztrókhoz vezethet, minél hangosabban és elnyújtottabban horkol valaki, annál nagyobb a sztrókra való esélye. Amennyiben emellett még nappali aluszékonyságot is észlelünk magunkon, és a vérnyomásunk is magas, mindenképp keressünk fel egy alvásszakértőt.

-Szívbaj, aritmia:

Az alvási apnoé kardiovaszkuláris problémákhoz vezet, és szívritmuszavart is eredményezhet. Az ettől szenvedő embereknek kétszer akkora esélye van a szívrohamra, mint társaiknak. Szerencsére ennek a CPAP terápiával (folyamatos pozitív légúti nyomással) való kezelése nagyon hatékony, és jelentősen csökkenti a kockázatot.

-GERD, azaz gastrooesophagealis reflux:

Nagyon gyakori, hogy a horkoló emberek GERD-től szenvednek, azaz a nyelőcső alsó záróizmának rossz működése következtében a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, mely égő fájdalomérzést okoz. Akárcsak a GERD, az apnoé is összefüggésben áll a túlsúllyal, és fogyással jól kezelhető.

-Sérülés, szellemi egészség romlása, fejfájás:

Ha a horkolás miatt sem Ön, sem házastársa nem tudja kialudni magát, az krónikus nappali fáradékonyságot eredményez, mely probléma számos esetben komoly baleseteknek áll a hátterében, -például amikor autóvezetés közben csökken az illető koncentrációja.

A kialvatlanság emellett depressziót is okoz. Egy friss tanulmány bebizonyította, hogy a horkoló emberek nagyobb százalékban mutatták a levertség, idegesség, depresszió tüneteit.

Egy másik kutatás pedig a reggeli fejfájás és az apnoé között talált szoros kapcsolatot.

-Csökkent szexuális érdeklődés

Bár egészségügyileg ez nem lenne indokolt, egy 827 idősebb férfiakat megviszgáló tanulmány úgy találta, hogy minél erősebben és hangosabban horkol valaki, annál inkább csökken a szexuális érdeklődése. Szerencsére az alvásproblémák kezelésével párhuzamosan ez a baj is megszúntethető.

-Túlsúly:

A túlsúlyos emberek fele szenved apnoétól. Ennek oka részben az, hogy a túlsúly egy része a nyak körül gyűlik össze, ami megnehezíti az éjszakai lélegzést. Ez a probléma szerencsére súlyvesztéssel könnyen kezelhető. Ha ön észleli magán a fenti tüneteket, sürgősen keresse fel kezelőorvosát, nem csak a családja éjszakai nyugalma, hanem az Ön egészsége érdekében is.

(Kép: thebuilderbuzz.com)