Jump to content

Miért nem tudjuk kipihenni magunkat?

2014. 03. 30. 08:24

Számtalan oka lehet annak, ha valaki nem tudja magát kipihenni. Az alvástól nem csak a ráncaink simulnak ki, de a szívbetegség kockázata is csökken. Ha minden nap fáradtan kelünk fel, abban nagy valószínűséggel a következő tényezők játszhatnak szerepet.

1. Elektromos eszközök használata
Még egyszer utoljára ránézünk a Facebookra az okostelefonról. Még elolvassuk a legfrissebb híreket az ágyból. Ezek a berögzült szokások azt az illúziót közvetítik az agyunknak, hogy még nappal van és bírnunk kell az iramot, ami nagyon megzavarja a bioritmusunkat. Lefekvés előtt minimum 20 perccel kapcsoljuk ki a kütyüket!

2. Frissítés
Ahogy ruhatárunkat, használati eszközeinket frissítjük, tegyük ezt fekhelyünkkel is! A régi, már kifeküdt matracokat cseréljük le, mert ettől nem csak rossz alvókká válhatunk, de egészségünket is próbára teheti. Egy penészes matrac például súlyosbíthatja az asztmás tüneteket. A párnákat is cseréljük évente!

3. Túl késői vacsora
A felszedett kilókon kívül más hátrányai is lehetnek annak, ha túl későn étkezünk. Emésztési problémákat okozhat, ami miatt nem tudunk majd aludni. Ha alkalmunk van rá, döntsünk egy könnyű és korai vacsora mellett! :)

4. Rossz italválasztás
Már a délután folyamán figyeljünk arra, milyen folyadékot fogyasztunk! Az álmatlanság okozója gyakran a koffein-, alkohol- vagy cukortartalmú italok, csökkentsük ezek mértékét, amennyire lehet.

5. Nem tudunk kikapcsolni
Állandóan aggódunk valamin, vagy azon rágódunk, hogy mit nem csináltunk meg aznap. Állj! A sok tennivaló, amit felhalmozunk a memóriánkban, fokozza az agyi aktivitást. Ne is csodálkozzunk, ha ezek után nem alszunk jól. Ha nem bírunk leszokni erről, tartsunk az ágy mellett egy noteszt, és szükség esetén írjuk le a tennivalókat, ötleteket.

6. Délutáni szunyókálás
Ha napközben le szoktunk dőlni egy órácskára, az jelentősen megnehezíti az elalvást. Amennyiben bírjuk az iramot, inkább hagyjuk ki a délutáni szunyókálást és foglalkozzunk inkább a napi teendőkkel.

7. Hangos hálószoba
Az utcai zajok, netán egy közelben elrobogó vonat, bekapcsolva hagyott számítógép vagy ne adj’ Isten, egy háziállat a hálószobában mind megnehezítik az elalvást. Ha lehet, a zavaró tényezőket illetően szorítkozzunk inkább a nappalira. A hálószoba szent!

8. Túl sok energia
Van úgy, hogy azért nem bírunk elaludni, mert még mindig mennénk, és csinálnánk a napi teendőket. Ha túl sok az energiánk, vezessük le! Kiváló lehet erre egy izzasztó edzés, vagy egy feszültségoldó futás a nap végén. Ettől sokkal könnyebben elalszunk majd.

9. Nincs idő lelassulni
Egy jó könyv, vagy egy nyugtató tea, esetleg jóga szintén segíthet lelassulni, rendezni belső energiánkat. Az alvásra ugyanúgy készüljünk fel, mint egyéb teendőinkre! Ennyit megérdemlünk.


www.fitsugar.com

(Fotó: thegoodsleepexpert.com)