Jump to content

Valóban vöröset látunk a dühtől?

2014. 03. 21. 11:19

Tudósok azt vizsgálták, hogy személyiségünk, temperamentumunk, illetve ingerültségünk foka vajon mennyiben befolyásolja színérzékelésünket. Bár nem mindenki reagál egyformán, azt meg lehetett állapítani, hogy bizonyos emberek valóban vöröset látnak, ha felingerlik őket.

Kutatók azt találták, hogy az ingerlékenyebb emberek, akik alapvetően is hajlamosak voltak az agresszióra és a dühre, nagyobb valószínűséggel választották egy sorozatból a piros színű képeket, és az ellenségesebb érzületűek is inkább a piros szín felé húztak a kék ellenében. A kutatók arra következtettek, hogy ez a színpreferencia minden valószínűség szerint még a vadászó-gyűjtögető őseinktől ered, akik a piros színt a veszéllyel kapcsolták össze. Számukra a vörös mérgező növényeket, veszélyes rovarokat és más fenyegető bajokat jelentett. A vörös színnek egyébként is szoros kapcsolata is van az szélsőséges érzelmekkel: az emberek elvörösödnek, ha felmérgesítik őket, míg a magas tesztoszteron szint felelős számos faj piros színéért.

Az Észak-Dakotai egyetem kutatásában résztvevő embereknél három különböző teszt segítségével vizsgálták a személyiség, a temperamentum és a színek közötti összefüggést.

Az első teszt során a kísérlet alanyainak választaniuk kellett a piros és a kék szín között, majd személyiségtesztek egész sorozatát végezték el. A tesztből az világosan kiderült, hogy a könnyen indulatba jövő emberek rendszerint a piros képeket választják.

A második teszt során a képek halványabb árnyalatúak voltak, azaz nem dominált bennük sem a kék, sem pedig a piros szín. Azok akik ennek ellenére inkább pirosnak, mint kéknek érzékelték a képeket a személyiségtesztek tanúsága szerint 25%-kal voltak ingerlékenyebbek társaiknál.

A harmadik vizsgálat során az alanyokat különféle ijesztő szituációba helyezték. Azok, akiknek a piros volt a kedvenc színe gyakrabban léptek fel az őket fenyegető személlyel szemben agresszívan.

-Az ellenséges embereknek ellenséges gondolataik vannak. Az ellenséges gondolatokat pedig ösztönösen a piros színnel asszociáljuk, ezért ők hajlamosabbak inkább a vörös színt választani a kék ellenében, -összegezték a tudósok kutatásuk eredményeit.

-A színeknek nem csak esztétikai szempontból fontosak, hanem komoly pszichológiai üzenetet is hordoznak. Egy 2011-es vizsgálat szerint bizonyos színeknek a veszéllyel való összekötése gyorsabbá és erősebbé tehet bennünket. Az agyunk, ha pirosat lát, azt üzeni a testnek, hogy meneküljön, megemelkedik a sztesszhormon-szintünk, és ezáltal hirtelen hatalmas energiatöbbletet kapunk.

(Kép: bized.co)